Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Moke International

Strandbilen Moke blir eldriven

Den klassiska strandbilen Moke gjorde comeback för en tid sedan – nu får den en elmotor. Leveranserna börjar i sommar.

Strandbilen Moke gjorde comeback för snart två år sedan efter att ha varit ur produktion sedan 1993. Med nya ägare fick bilen en hel del uppdateringar utan att förlora sitt klassiska utseende.

Nu är man inne i nästa fas och i tidens anda stavas den elektrifiering. Den tidigare bensinmotorn på 67 hästkrafter har lyfts ut och ersatts av en elmotor på 45. 800 kilo tunga Electric Moke tar sig 13 mil på en laddning och toppar 80 kilometer timmen. Att ladda batteriet ska ta fyra timmar. Utöver det är de tekniska uppgifterna knapphändiga.

Originalet – Austin Mini Moke, 1965.Originalet – Austin Mini Moke, 1965.Originalet – Austin Mini Moke, 1965.
Originalet – Austin Mini Moke, 1965.

Bensinversionen stryks ur sortimentet och priset höjs i och med den nya tekniken från 20 000 pund till 29 150 pund – cirka 356 000 kronor. Leveranserna börjar nu i sommar, först till kunder i Storbritannien och Frankrike.

Moke International får även nya ägare, EV Technology Group (EVTG), som vill satsa globalt. EVTG har som vision att elektrifiera klassiska bilmärken.

Fristående aktörer har tidigare byggt om modellen för eldrift och Moke International har själva levererat bilar till USA där de elektrifierats – dock med en annan drivlina än den som nu är aktuell.