Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Subaru Crossover Electric Concept presenterades under ett mindre evenemang i Japan i början av året.Subaru Crossover Electric Concept presenterades under ett mindre evenemang i Japan i början av året.Subaru Crossover Electric Concept presenterades under ett mindre evenemang i Japan i början av året.
Subaru Crossover Electric Concept presenterades under ett mindre evenemang i Japan i början av året. Foto: LoveCarsTV / YouTube

Subaru bekräftar elbil i Forester-storlek

Subaru är lite sena på det, men nu meddelar företaget att de förbereder en elektrisk suv i Forester-storlek för lansering under första halvan av 2025.

Det var i mitten av 2019 som det blev känt att Subaru tillsammans med Toyota ska utveckla elbilar. Då nämndes suv-modeller baserade på Toyotas e-TNGA-plattform. Så sent som i förra veckan presenterade Toyota första silhuettbilden på sin variant, en RAV4-stor elbil som är mer eller mindre färdigutvecklad och som kommer att se dagens ljus under 2021.

TEST: Subaru Forester e-Boxer 

Subaru i Europa vill inte vara sämre än Toyota utan berättar nu att de är på gång med en mellanstor suv som till måtten är jämförbar med Forester, och att planerad lansering är någon gång under 2020-talets första hälft. Vi misstänker att Subaru släpper elektriska suven under 2021, allra senast under 2022, för att inte vara sist in i elbilsmatchen. Man menar att informationen om elektriska suven ”understryker Subarus ansträngningar att minska sina klimatavtryck i Europa och ambitionen att tillfredsställa en ökad efterfrågan på alternativa drivlinor”.

PROVKÖRNING: Subaru XV e-Boxer 

Till utseendet vet vi inte hur Subaru föreställer sig sin första elbil, men i januari presenterades konceptbilen som vi ser på bilden ovan. Vi kan förmoda att en stor del av det vi ser går om intet till produktionsversionen, Subaru har som bekant en fallenhet för tuffa konceptbilar som slätas ut rejält när de ska bli verklighet.

Enligt japanska medier ska modellen heta Evoltis.

Subaru tog sig nyligen in på vägen som kallas elektrifiering. Numera finns modellerna XV och Forester som hybrider, då med tilläggsbeteckningen e-Boxer.

PROVKÖRNING: Subaru Forester e-Boxer