Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Stivabc

Subventioner stärker elbilsmarknaden

De laddbara bilarna har hittills i år trotsat en totalt sett fallande marknad. Statliga subventioner är en stor anledning till varför det ser ut som det gör.

Bilmarknaden i Europa rasade under första halvåret med 38 procent och gjorde bilhandeln till en krisbransch. Men ett segment trummar på som inget har hänt. Laddbara bilar säljs nämligen som aldrig förr. Första halvåret ökade volymen med 77 procent. Räknas EFTA (Norge, Schweiz, Lichtenstein och Island) samt England in så är ökningen 62 procent.

På en minskande totalmarknad är ökning mycket stor. Räknat i marknadsandelar i EU växte marknadsandelen för laddbara bilar från 2,4 till 7,2 procent. För andra halvåret väntas efterfrågan på laddbara bilar vara fortsatt stark, inte minst på grund av stora subventioner på viktiga marknader som Tyskland och Frankrike.

Efterfrågan på elbilar står nämligen fortfarande inte på egna ben. Mycket av den stora tillväxten i Europa beror på kraftiga statliga stödprogram. Tyskland betalar 9 000 euro för varje såld elbil, och 6 750 euro för varje laddhybrid. De får dock inte kosta mer än 40 000 euro. Kostar de mer än så är stödet 7 500 euro för elbilar och 5 625 euro för laddhybrider.

I Frankrike får man 7 000 euro för att köpa en bil som släpper ut mindre än 20 gram koldioxid, och 5 000 euro om man skrotar en gammal bil och samtidigt köper en ny eller begagnad bil som släpper ut mindre än 50 gram koldioxid.

Subventionerna har mer än en effekt. De ökar försäljningstalen, men skapar också en skev efterfrågebild och bidrar till att biltillverkarna inte känner sig pressade att sänka priserna på elbilar och laddhybrider.

Under årets andra kvartal sågs en ny trend – efterfrågan på laddhybrider var så stark att det såldes fler laddhybrider än renodlade elbilar i EU. Laddhybrider ökade 134 procent och såldes i 66 128 exemplar. Batteridrivna elbilar ökade 12,7 procent och stannade på 63 216 bilar.

Bilförsäljning i EU fördelat efter bränsle

Period: januari till och med juni 2020


Bensin 52 %

Diesel 30 %

Laddbart 7 %

Hybridbilar 9 %

Alternativbränsle* 2 %

* E85, gas, gasol

Källa: ACEA