Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Fem snabba aktuella punkter från bilvärlden
2 AV 2
Foto: Subway

Subway ska bygga elbilsoaser

Snabbmatskedjan Subway kan bli nästa stora aktör inom snabbladdning av elbilar. Tillsammans med GenZ EV Solutions ska man bygga stora rastplatser med snabbladdare vid sina restauranger.

Amerikanska Subway är en av världens största snabbmatskedjor och nu planerar de att locka till sig ännu fler kunder genom att erbjuda snabbladdning för elbilar. Men det är inte tal om någon enkel, liten snabbladdningsstolpe, Subway presenterar en satsning på vad de kallar elbilsoaser där elbilar ska kunna stanna och ladda. Medan bilarna laddas ska de åkande kunna använda wifi, toaletter, lekparker, gröna ytor och inte minst äta på en Subway-restaurang.

Subway samarbetar med GenZ Ev Solutions som ska stå för själva laddtekniken, medan Subway ordnar allt runtomkring. Ikea presenterade nyligen en liknande satsning, där 700 nya laddpunkter varav minst 280 snabbladdare ska placeras vid 20 av företagets svenska varuhus.

De flesta snabbladdningsstationer i Sverige är än så länge ganska sorgliga platser, med laddstolpar placerade en bit bort från en bensinmack eller på ett ödsligt industriområde. Med sin Subway Oasis-satsning tycks det kunna bli precis tvärtom, men om de kommer till Sverige eller ens Europa är inte känt. Subways snabbladdningsstationer är än så länge bara på planeringsstadiet och företaget kommer att placera ut snabbladdare vid ett antal restauranger i USA med början i år.