Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: CarPix

Super-Teslan kommer i sommar

Tesla är tillbaka på Nürburgring för rekordförsök med två extra modifierade bilar. Men bilarna är inte framtagna enbart för rekordjakten, runt nästa sommar ska de gå i produktion.

Tidigare i veckan kunde vi ge er bildbevis på att Tesla är tillbaka på Nürburgring med en röd och en blå Model S med extravaganta detaljer så som stora luftslitsar i framskärmarna, rejäla hjul, grova bromsar och en extrem diffusor. Bakom alla dessa detaljer gömmer sig den nya Plaid-drivlinan med inte mindre än tre elmotorer och därmed också en massa extra kraft jämfört med vassaste Model S-versionen som finns i dag.

Extrem diffusor på den blå bilen...Extrem diffusor på den blå bilen...Extrem diffusor på den blå bilen...
Extrem diffusor på den blå bilen... Foto: CarPix

Snacket kring och om dessa båda speciella Tesla-bilar har ofta mynnat ut i att Tesla inte ska slå något rekordförsök på Nürburgring utan att varven på banan är för att testa nya drivlinan och andra grejer. Andra har menat att bilarna är extremt överdrivna i jakten på en ny rekordtid, och att bilarna är långt ifrån att nå vanliga vägar.

... medan den röda är lite mer sansad baktill.... medan den röda är lite mer sansad baktill.... medan den röda är lite mer sansad baktill.
... medan den röda är lite mer sansad baktill. Foto: CarPix

Nu bekräftar Elon Musk på Twitter (var annars?) två saker. Dels att de är ute efter rekordet och dels att bilarnas konfiguration som används på Nürburgring för att slå rekordet kommer att gå i produktion runt nästa sommar.

Exakt vad uttalandet betyder vet vi inte. Rekordet de är ute efter är Porsches, trots att Taycan och Model S är två olika biltyper, om än elektriska båda två, men hur bilen kommer att vara konfigurerad vid rekordet (som Musk verkar tämligen säker på – det snackas om att de redan har slagit det) vet vi inte. Slås rekordet med eller utan den gigantiska diffusorn, till exempel? Svaret lär vi få vid senare tillfälle.