Foto: DS

SUV med formelbilsteknik

Konceptet DS Aero Sport Lounge har aerodynamik och effektivitet som ledord men lurar på teknik från Formel E.

Konceptet DS Aero Sport Lounge var tänkt att presenteras under vårens Genèvesalong men som alla andra avtäckningar får det nu ske virtuellt eftersom salongen är inställd på grund av Coronaviruset.

DS Aero Sport Lounge är i alla fall en fem meter lång suv som står stadigt på 23-tumshjul. Framtill märks strålkastare av LED matrix-typ men kanske än mer att grillen har ersatts av en bildskärm. Bilens trumfkort är annars dess aerodynamiska fördelar. Centralt i framtagandet har nämligen effektivitet varit. Jo, DS Aero Sport Lounge är eldriven – fattas bara. Dagens suvdesign är för klumpig för att på bästa sätt utnyttja de nya moderna eldrivlinorna, menar DS.

Foto: DS

När det kommer till eldrivlinan hos DS Aero Sport Lounge har man inte sparat på krutet, den har man hämtat från märkets Formel E- bilar. Motorn har 680 hästkrafter vilket ger konceptet en accelerationstid 0-100 km/h på 2,8 sekunder. Batteriet är nyutvecklat och har en kapacitet på 110 kWh. Räckvidden sägs vara 65 mil.

Liksom andra koncept pekar DS Aero Sport Lounge ut framtiden för märket designmässigt. Formspråket vi ser här ska kunna ses på kommande modeller från DS. En produktionsklar version av just Aero Sport Lounge får vi se 2025.

Foto: DS

Om formerna skapar framgång för DS återstår att se men märkets Formel E-satsning har i alla fall vind i seglen. Man är regerande mästare både i förar- och märkesmästerskapet och under helgens deltävling i Marocko fick man sina båda förare, Maximilian Günther och Jean-Éric Vergne på podiet och leder serien med fem av 13 tävlingar körda.

Återstår att se är även om den där drivlinan verkligen hamnar i en produktionsbil.