Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Glenn Lindberg / Expressen Lifestyle

Suzuki Jimny blir elbil

Suzuki har presenterat sin elektrifieringsplan till 2030. Fem elbilar är aktuella för Europa – en av dem är Jimmy.

Först ingenting, sen allt på en gång. Suzuki ligger inte direkt i framkant när det gäller elektrifiering. Hybridteknik är så långt man har kommit med dagens bilar men nu har man presenterat en plan för helt eldrivna bilar.

För Europas del ska det finnas fem elbilsmodeller klara 2030. Inga är nämnda per namn, det enda vi har att gå på är teckningarna nedan. Först ut blir antagligen en helt ny modell, den vi har sett som konceptbil i form av eVX. Den har presenterats som märkets första elbil och ska komma ut på marknaden 2025. 

Suzukis plan för Europa. Foto: Suzuki

En silhuett framstår som tydligt presentationen: Jimny. Bilen som lanserades i sin senaste skepnad 2018 kommer alltså med eldrivlina – senast 2030. Några tekniska uppgifter finns inte, inte ens om den blir fyrhjulsdriven som dagens version med förbränningsmotor.

Bland silhuetterna finns även något som ser ut som en kei-car, alltså en mikrobil skräddarsydd för japanska fordonsregler. Utöver dessa visas två crossovermodeller i nästan samma storlek som kan ses som motsvarigheter till dagens S-Cross och Vitara.

Konceptbilen eVX visades upp under Auto Expo 2023 i New Delhi. Foto: Suzuki

Invid skisserna ser vi också Suzuki mål för hur biltyperna ska vara fördelade i Europa: 80 procent ska utgöras av elbilar och 20 av hybrider.