Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Svenska elbilen Uniti ska säljas på MediaMarkt – från 145 000 kronor

Nu börjar det hända grejer runt svenska elbilstillverkaren Uniti som har sin bas i Lund. Deras elbil kan nu förbokas hos MediaMarkt. Under 2019 börjar bilen rulla ut till kunderna.

Hösten 2015 presenterade sig ett helt nytt företag – Uniti Sweden AB i Lund. De presenterade sig som ett företag som ska utmana den befintliga bilindustrin genom att frångå gamla principer och i stället satsa på det moderna, det nyskapande och det hållbara. Deras elektriska småbil för staden beskrevs då som en bil som designas och utvecklas genom öppenhet och patentfrihet, med hög kvalitetsnivå och organiska material samt som ska vara klimatsmart genom hela bilens livslängd, från bilens första till absolut sista andetag. En Uniti sägs generera 88 procent mindre koldioxid under sin livslängd än en (motsvarande?) bil med förbränningsmotor och 75 procent mindre koldioxid än många av dagens elbilar.

Nu presenteras elbilen närmare i och med att Uniti nått ett avtal med MediaMarkt. Den välkända hemelektronikkedjan ska nämligen sälja Uniti online, parallellt med speciella showrooms vid utvalda butiker, i nuläget i Stockholm och Malmö. I dessa showrooms (Nacka Forum och Svågertorp) kommer du redan den 8 december 2017, alltså om tre dagar, kunna titta på bilen live samt även provköra den. Sistnämnda dock genom den virtuella världen.

– Våra bilar hör hemma bland exklusiva mobiltelefoner och den senaste hemelektroniken. MediaMarkt Sverige är en av Europas ledande hemelektronikkedjor och det var därför ett naturligt val för oss att inleda ett samarbete med dem, säger Lewis Horne som är vd för Uniti.

Redan nu går det att förboka Uniti på MediaMarkts webbplats där de kräver 1 399 kronor för få ett exemplar av bilen bokat i ditt namn. I nuläget ska de ha fått in omkring tusen förhandsbeställningar.

145 000 kronor börjar priset på och då är det grundversionen med två säten som gäller. Om man som elkund hos Eon köper en Uniti ingår i priset dessutom kostnadsfri uppladdning via solenergi, dock inte hur mycket som helst utan vad som räknas som normal förbrukning (hur mycket det är återstår att se).

I dagsläget finns det ingen bilkonfigurator för Uniti, man räknar med att den släpps i mitten av 2018. Men Uniti och MediaMarkt specificerar några av detaljerna och datan om bilen. Bland annat att den ska kunna väljas med två, fyra eller fem säten, att den har 22 kWh-batterier som räcker upp till 30 mils körning samt att den har ett löstagbart batteri som man kan ta med sig var som helst och ladda via ett eluttag för upp till tre mils extra körsträcka, att snabbladdning med AC-laddare finns vilket möjliggör full laddning av batteriet på 3 timmar och 10 minuter, att en DC-laddare ger 20 mils räckvidd efter 30 minuters laddning, att den kan laddas induktiv (sladdlöst) och att 0-80 km/h går på 3,5 sekunder medan toppfarten, med sportläget aktiverat, är 130 km/h.

Vidare beskrivs Unitis elbil som lika enkel att framföra som det är enkelt att använda en smart mobiltelefon. Den lämpar sig bäst för stadstrafik och motorvägskörning samt sägs hålla en hög säkerhetsnivå.