Foto: Jamie Griffin

Svenska Uniti etablerar sig i England – ska bygga fabrik vid Silverstone

I veckan har svenska företaget Uniti, som har för avsikt att bygga elbilen One, haft ett event i England. Där har de numera ett utvecklingsteam på plats och planen är att en fabrik ska uppföras i Silverstone Park.

För drygt tre år sedan presenterade sig Uniti, ett företag som kallade sig svenskt (bas i Lund, planer på produktion i Landskrona) men ändå globalt och med avsikt att utmana den etablerade bilindustrin genom att utveckla och bygga en billig, säker, uppkopplad och elektrisk bil.

Förra julen blev Uniti-projektet mer konkretiserat när elbilen One presenterades och ett samarbete med MediaMarkt samtidigt tillkännagavs. Via den kända hemelektronikkedjans webbplats kunde man förhandsboka sitt exemplar av bilen som, beroende på utrustningsgrad, vid den tidpunkten sades ha ett slutpris på mellan 145 000 och 199 000 kronor.

Då, vid presentationen, var det framtida produktion av One i Landskrona som avsågs. Den tanken finns kvar men planerna har justerats. Det har gått lite trögt i Sverige, så Uniti har vidgat vyerna och fann England lämpligt, närmare bestämt Northamptonshire och då framför allt grevskapets södra delar där byn Silverstone ligger. I närheten ligger den berömda banan med samma namn samt företagsbyn Silverstone Park där flera bil- och teknikföretag redan är etablerade.

Uniti One kommer, när den lanseras, inte att vara så enkel i konstruktionen som tidigare visats och så som den såg ut vid presentationen i London. One kommer att bli mer personbilslik. Foto: Jamie Griffin

I Silverstone Park har Uniti för avsikt att bygga företagets första fabrik som ska fungera som mall för licensierade fabriker runt om i världen.

Det pilotprojekt som första fabriken ska fungera som har möjliggjorts genom ett strategiskt partnerskap med teknikgiganten Siemens.

– Vi ser Storbritannien som världsledande inom utvecklingen av ren rörlighet. Från högpresterande Formel 1-bilar till alternativ energi har brittiska ingenjörer alltid haft ett utmärkt rykte för innovation. Genom att påskynda övergången till fordon med extremt låga utsläpp har Storbritannien lagt en tydlig väg för företag som Uniti att komma in och tillsammans arbeta mot en mer hållbar framtid, säger Unitis vd Lewis Horne.

Det joystickliknande manövreringsdonet kommer förmodligen att ersättas med en mer konventionell ratt. Foto: Jamie Griffin

I veckan höll Uniti ett event i London där elbilen One visades upp och företagets planer presenterades. Bland annat nämndes att en produktionsversion av One ska avtäckas sent 2019 och att leveranserna till de som har förhandsbeställt bilen ska påbörjas kort därefter, alltså mest troligt i början av 2020. Kunder i norra Europa prioriteras.

Uniti har till dags datum fått in förhandsbeställningar motsvarande drygt 800 miljoner kronor. Genom två hittills genomförda crowdfunding-kampanjer samt via privata investerare har företaget hittills samlat in över 64 miljoner kronor.

I samband med etableringen i Storbritannien planeras en ny crowdfunding-kampanj för att skapa kapital och, som Uniti själva uttrycker det, ge allmänheten en möjlighet att vara delaktig i företagets utveckling. Elbilen One går fortfarande att förhandsbeställa till ett pris av 149 pund, motsvarande 1 728 kronor.