Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: MG Motor Europe

Svenskt pris på MG ZS EV med längre räckvidd

Redan för en vecka sedan skrev vi om att elbilen MG ZS EV ska uppdateras inför 2022 med bland annat större batteri och längre räckvidd. I dag har priserna offentliggjorts.

Sveriges fjärde populäraste elbil hittills i år är MG ZS EV, en kinesisk modell som vi provkörde redan för två år sedan och som vi så sent som i somras testade mot en koreansk, en fransk samt en annan kinesisk elbil. Att ZS EV har blivit en enorm succé i Sverige beror förstås på den aggressiva prissättning som Hedin MG Sweden tog till vid privatleasing av modellen – från 1 990 kronor per månad. Denna låga månadsavgift finns inte längre, men höjningen är inte enorm. Årsmodell 2022, som denna artikel handlar om, kostar nämligen från 2 495 kronor per månad.

Uppdaterad utsida

Som vi skrev i förra veckan får nästa årsmodell av MG ZS EV nytt utseende med en mer elbilsliknande front. Tidigare hade modellen en mer traditionellt stylad grill. Frontlyftet har också medfört en något annorlunda placering av laddluckan som dessutom beskrivs som bättre tätad än tidigare.
Strålkastarna med LED-teknik är även de nya och bakljusen har fått ny formgivning på insidan. Stötfångarna fram och bak har gjorts om och vi kan påstå att MG:s så kallade facelift utseendemässigt är ovanligt kraftfull.

1 AV 2
Foto: MG Motor Europe
2 AV 2
Foto: MG Motor Europe

Uppdaterad insida

Interiört har MG ZS EV fått ny, större skärm som innehåller nya infotainmentsystemet MG iSMART. En annan skärm är den som tronar upp framför föraren där hastighetsmätare, räckvidd och mycket annat presenteras helt digitalt. De analoga mätarna med en liten display mellan är borta.
Annat nytt på insidan är bland annat armstöd i baksätet och trådlös laddning av mobiltelefon.

1 AV 2
Foto: MG Motor Europe
2 AV 2
Foto: MG Motor Europe

Får nu dra släpvagn

En visuellt icke märkbar förändring är maximal dragvikt som innan uppdateringen uppgick till noll kilo. MG ZS EV av årsmodell 2021 får nämligen inte dra släpvagn, men från och med årsmodell 2022 är max dragvikt 500 kilo.

Utrustning

Två utrustningsnivåer finns; Comfort och Luxury. I förstnämnda ingår mycket av det man tänker sig i en bil i dag medan sistnämnda kryddar utrustningsnivån med elstol på förarplats, panoramaglastak, 360-graderskamera, större ljudsystem, fler funktioner i infotainmentsystemet med mera.

1 AV 2
Foto: MG Motor Europe
2 AV 2
Foto: MG Motor Europe

Större batteri för längre räckvidd

Ett litet aber med MG ZS EV, trots att den sannolikt mest körs i stad med omnejd, har hittills varit räckvidden. Det 44,5 kWh stora batteriet räckte endast till 26,3 mils körning enligt WLTP-körcykeln.
Från och med årsmodell 2022 har modellen ett betydligt större batteri på 70 kWh. Det har tidigare pratats om 72 kWh men 70 kWh är det som nu kommuniceras. Med större batteri sägs räckvidden enligt WLTP-körcykeln ligga på klart godkända 44 mil. Long Range kallas modellversionen med stort batteri

Elmotorn som driver framhjulen har även den vässats, från att leverera 143 hästkrafter till att leverera 156 hästkrafter. Maxvridet uppgår till 280 newtonmeter, 0-50 km/h avverkas på 3,6 sekunder och 0-100 km/h på 8,6 sekunder. Toppfarten har lyfts upp från 140 till 175 km/h.

MG nämner också att en variant med mindre batteri på 50,3 kWh är aktuell vid senare tillfälle. Denna variant, som kallar Standard Range, ska räcka till 32 mils körning mellan laddningarna.
Gamla varianten med 44,5 kWh-batteri finns inte kvar.

1 AV 2
Foto: MG Motor Europe
2 AV 2
Foto: MG Motor Europe

Snabbare laddning

MG ZS EV årsmodell 2022 har fått en kraftfullare ombordladdare som tillåter effekter på 11 kW vid växelströmsladdning (AC). Tidigare årsmodell klarade bara 6,6 kW.
Likströmsladdning (DC), det vill säga det som brukar benämnas snabbladdning, nämns inte i samband med uppdateringen vilket får oss att tro att 76 kW är fortsatt max effekt.

Priser

Och så var det priserna. 389 990 kronor kostar MG ZS EV av modellår 2022, eller, som vi nämnde ovan, från 2 495 kronor per månad om spekulanten hellre privatleasar. För dessa summor är det grundversionen Comfort som gäller. Kliver man upp till Luxury är priset 419 990 kronor eller från 2 785 kronor per månad.
I faktarutan nedan presenteras priserna lite mer överskådligt.

MG ZS EV Comfort

Köp: 389 990 kronor.

Privatleasing 36 månader: 2 495 kr/mån.

Privatleasing 24 månader: 2 785 kr/mån.

 

MG ZS EV Luxury

Köp: 419 990 kronor.

Privatleasing 36 månader: 2 785 kr/mån.

Privatleasing 24 månader: 3 075 kr/mån.

 

Privatleasingkostnaderna avser körsträcka 1 000 mil per år och inkluderar serviceavtal. Samtliga priser inkluderar 7 års garanti och 7 års vägassistans.