Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Eletre är Lotus första eldrivna modell och suv
2 AV 2
Foto: Patrik Lindgren

Sverige halkar efter i den globala elbilsrankingen

Sverige halkar neråt i det globala elbilsindexet. Kina, Norge och USA går förbi och lämnar Sverige på fjärde plats. Bristande laddinfrastruktur och slopad klimatbonus är en bidragande faktor till nedflyttningen.

Det är ingen som blir direkt överraskad när det pratas om laddinfrastruktur och att den står inför en del utmaningar med alla olika aktörer och deras olika betalningslösningar med mera. Men vi som laddar ute längs vägarna upptäcker också att det dyker upp fler och fler laddstationer, men det dyker också upp fler och fler elbilar på vägarna. Det är även allmänt känt att det råder en orättvis fördelning av laddstationer geografiskt i Sverige, men det är fler laddstationer på gång norröver. 

Rådgivnings- och revisionsföretaget EY (tidigare Ernst & Young) rankar för tredje året i rad 20 olika länder efter 27 olika parametrar som är fördelade över tre kategorier, utbud, efterfrågan och regleringar. Indexet kallas för Electric Vehicle Country Readiness Index och färska siffror visar att Sverige halkar ner till fjärde plats. Sverige ligger dock bra till i utbudsrankingen för vi har god tillgång till förnyelsebar energi samt överskott i elproduktionen. Sverige är starkt gällande tillverkning av batterier där vi har en kapacitet på 16 GWh i år. Men Kina, USA och Tyskland ligger steget före.

2022 var 16 procent av alla Sveriges laddpunkter snabbladdare, det är dessvärre i underkant jämfört med övriga länder. Vi ligger på plats 13 av 20 när det gäller antal snabbladdare. Kina toppar indexet där hela 43 procent av det totala antalet laddpunkter är snabbladdare. Som det ser ut i dag går det ungefär 25 elbilar på varje laddpunkt i Sverige jämfört med EU:s rekommendation på tio bilar per laddpunkt.

EY:s Electric Vehicle Country Readiness Index visar att Sverige halkat ner.EY:s Electric Vehicle Country Readiness Index visar att Sverige halkat ner.EY:s Electric Vehicle Country Readiness Index visar att Sverige halkat ner.
EY:s Electric Vehicle Country Readiness Index visar att Sverige halkat ner. Foto: EY

– Sverige är en ledande elbilsnation, men utan fortsatt investering är det inget som kan tas för givet. Antalet elbilar på svenska vägar ökar snabbt, men utbyggnaden av publika laddare hänger inte med i samma takt säger Martin Cardell, globalt ansvarig för mobility på EY.

Under 2023 förväntas elbilarna stå för 53 procent av försäljningen i Sverige, Norge i sin tur landar på 81 procent och Kina förväntas landa på runt 30 procent. 2030 ska försäljning av fossildrivna bilar vara förbjudna i Sverige och för att nå det målet finns det ett antal initiativ som måste drivas igenom. Därför hamnar Sverige på en sjunde plats i kategorin reglering. Slopad klimatbonus bidrar till exempel till det, men samtidigt ser vi satsningar på avdrag för grön teknik samt ladda bilen-bidrag.

– Vi ser en förändring i Sveriges elbilsmarknad. Den slopade klimatbonusen ligger helt klart Sverige i fatet, men det vägs upp av att man riktar om fokus mot att skapa positiva incitament inom infrastruktur, vilket kan ge bättre utdelning på sikt säger Martin Cardell.