Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Taxi 020 först med vätgasdrivna bränslecellsbilar

Taxibolagen konkurrerar inte bara om kunderna, de konkurrerar också om att vara snällast mot miljön. Hybrider, laddhybrider och elbilar finns redan som taxibilar, nu kommer även vätgasbilar och det är Taxi 020 som är först.

För tre år sedan började sydkoreanska Hyundai tillverka vätgasdrivna bränslecellsbilen ix35 FCEV (Fuel Cell Electric Vehicle) som endast släpper ut vattenånga. För ett år sedan började modellen säljas i Sverige för 629 000 kronor, minus de 40 000 kronor som staten subventionerar vid köp av så kallade supermiljöbilar. Speciellt många ix35 FCEV rullar av förklarliga skäl inte i Sverige, dels är inköpspriset högt och dels är antalet vätgasmackar i vårt land i dagsläget kraftigt begränsat.

Men nu kommer ix35 FCEV att bli en vanligare syn, framför allt i Stockholmsområdet eftersom taxibolaget Taxi 020 har slutit ett avtal med Hyundai i Sverige om tre stycken exemplar av den vätgasdrivna bränslecellsbilen. Det betyder att ”det gula taxibolaget” blir först i Sverige med bränslecellsbilar och satsningen är deras senaste steg i att försöka uppnå taxibranschens tuffa miljömål till år 2025, nämligen att ha en helt fossilfria vagnpark.

Vätgas matas till en bränslecell där en kemisk reaktion uppstår när syre från omgivande luften blandas in. Energi uppstår och driver en elmotor. Vattenånga, som är en restprodukt efter reaktionen i bränslecellen, är det enda som kommer ut ur avgasröret.

– Tekniken med bränsleceller har utvecklats under senare år och i dag har även infrastrukturen för vätgasstationer förändrats. Detta möjliggör vår satsning i att testa hur de nya vätgasbilarna fungerar i kommersiell taxitrafik. Om vi genom ett aktivt miljöarbete kan sänka våra utsläpp och bidra till en positiv inverkan på miljön så är det fantastiskt bra, säger Frederick Scholander, marknadschef och informationsansvarig på Taxi 020.

Hyundai ix35 FCEV har en fördel gentemot elbilarna och det är räckvidden. Runt 60 mil kan taxiföraren köra innan det är dags att leta upp en vätgasstation för påfyllning. En annan fördel är att påfyllningen av vätgas går snabbt, ungefär den tid det tar att tanka en bil med konventionell förbränningsmotor.

Taxi 020 kommer utöver de tre vätgasdrivna bränslecellsbilarna även att satsa på fem elbilar från Tesla.