Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: G7 / Facebook

Taxibolag stoppar Tesla Model 3 efter dödsolycka

Ett taxibolag har stoppat användningen av samtliga Tesla Model 3 som ingår i företagets flotta, detta efter att en av dem orsakat en dödsolycka med flertalet skadade.

Taxibolaget G7 är ett av de största i Paris och i sin flotta har de i nuläget 37 exemplar av Tesla Model 3. Nu är samtliga Model 3 bänkade till följd av att en av dem under lördagen 11 december var inblandad i en allvarlig olycka.
Enligt Yann Ricordel, vice vd för G7, ska den aktuella taxibilen ha använts utanför tjänst av föraren som skulle ta med sin familj på restaurang. Vid ett rödljus ska föraren ha försökt bromsa då bilen i stället accelererade och träffade en cyklist som släpades med och sedan omkom. Föraren ska även ha försökt få stopp på bilen genom att köra på omkringliggande hinder så som bland annat soptunnor innan den till slut kolliderade med en skåpbil och stannade. Totalt ska ett tjugotal personer ha skadats varav en omkom och tre vårdas för allvarliga skador.

– Det finns inga tecken på att det skulle vara kopplat till ett tekniskt problem, säger Jean-Baptiste Djebbari, Frankrikes transportminister. Transportministern säger också att han talat med Teslas vd i Europa som meddelar att de inte har några säkerhetsproblem rapporterade hos Model 3. Yann Ricordel säger också att den inledande undersökningen har uteslutit tekniskt fel.
I nuläget är det oklart om Teslas så kallade autopilot var aktiverad vid olyckstillfället och föraren har testat negativt i ett alkoholtest enligt polisen. Enligt en rättskälla ska en utredning om ofrivilligt mord ha inletts mot föraren av bilen.

Tesla har ännu inte kommenterat händelsen. Vid liknande händelser har Tesla använt sig av data från bilens sensorer och kameror för att använda som bevismaterial. Vad som egentligen skedde vid olyckstillfället återstår att se.
Tesla har tidigare haft problem med bland annat autopilot-funktionen där tillverkarens modeller varit inblandade i flera olyckor där några även har haft dödlig utgång.