Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Per Norberg

Teknikens Värld kör Polestar 1 i 1000 Miglia Green

En grönare variant av klassiska Mille Miglia körs just nu i Italien, och Teknikens Världs Hans Hedberg är på plats. Inte som åskådare utan bakom ratten på en Polestar 1.

Targa Florio och Mille Miglia, två italienska långloppstävlingar som alla med ett lite större bilintresse känner till. Förstnämnda började köras redan 1906 och sistnämnda 1927. Sedan 1982 körs Mille Miglia igen, numera som en historisk biltävling på allmänna vägar. Loppet, som kallas för världens vackraste biltävling, lockar storpublik varje år. Alla vill se de fantastiska bilarna som rullar förbi på sträckan från Brescia i norr till Rom i söder – och tillbaka. Mille Miglia skrivs för övrigt som 1000 Miglia (Mille på italienska betyder just tusen).

Polestar ställer upp med två bilar i 1000 Miglia Green.Polestar ställer upp med två bilar i 1000 Miglia Green.Polestar ställer upp med två bilar i 1000 Miglia Green.
Polestar ställer upp med två bilar i 1000 Miglia Green. Foto: Per Norberg

Från och med i år finns det ännu en Mille Miglia-tävling, denna heter 1000 Miglia Green och som man kan misstänka av namnet är det en ”grön” tävling. Med andra ord får endast mildhybrider, hybrider, laddhybrider, elbilar och bränslecellsbilar ställa upp.

Teknikens Världs Hans Hedberg bakom ratten på Polestar 1, redo för "race".Teknikens Världs Hans Hedberg bakom ratten på Polestar 1, redo för "race".Teknikens Världs Hans Hedberg bakom ratten på Polestar 1, redo för "race".
Teknikens Världs Hans Hedberg bakom ratten på Polestar 1, redo för "race". Foto: Per Norberg

Polestar är delaktiga i tävlingen, som går från Brescia till Lainate via bland annat Bergamo och Milano, med inte mindre än två stycken Polestar 1, laddhybriden med 600 hästkrafter, 1 000 newtonmeter och upp till 15 mils räckvidd på el (NEDC-mil, enligt WLTP är det 12,5 mil som gäller).

Teknikens Världs Hans Hedberg har redan kört Polestar 1, en provkörning du kan läsa här, men är än en gång bakom ratten på modellen, han är nämligen med och kör i 1000 Miglia Green.

Foto: Per Norberg

Vi ringer Hans för att kolla om stämningen är på topp…

Buongiorno, Hans! Hur är det att vara med om Mille Miglia?

– Fantastiskt! Nu är det inte vanliga Mille Miglia utan den ”gröna” varianten, men man får mycket Mille Miglia-känsla här också.

Hans i den grå bilen.Hans i den grå bilen.Hans i den grå bilen.
Hans i den grå bilen. Foto: Per Norberg

Såg på Mille Miglias sociala konton på nätet att det är en salig blandning laddhybrider och elbilar som är med och att Polestar 1 verkar vara den bil som nästan får mest uppmärksamhet. Hur många bilar är med i racet?

– Cirka 40 stycken, allt från Nissan Leaf till Tesla Model 3.

Beviset på passerad checkpoint.Beviset på passerad checkpoint.Beviset på passerad checkpoint.
Beviset på passerad checkpoint. Foto: Per Norberg

Är det någon som får extra uppmärksamhet av dig?

Volkswagen e-Käfer, det vill säga ”Bubblan”, Typ 1, konverterad till elbil. Det är några stycken sådana här. Gamla Tesla Roadster är även den tuff.

Salig blandning elektrifierade bilar.Salig blandning elektrifierade bilar.Salig blandning elektrifierade bilar.
Salig blandning elektrifierade bilar. Foto: Per Norberg

Men hur går det med laddning under tävlingen?

– Det går bra. Etapperna är inte så långa. I lördags avslutade vi dagen efter ungefär 19 mils körning. Inga problem för några av bilarna förutom Smart Fortwo EQ som har kortare räckvidd än så, men de har löst det med en portabel laddstation, en form av powerbank som hänger med på turen.

Ah, smart! Ni började köra i fredags, men när är det målgång?

– På söndagseftermiddagen. Då ska jag sätta mig ner och skriva om upplevelsen i tidningen, så håll utkik framöver.