Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Esben Nielsen / Tesla

Tesla åtgärdar drygt en miljon bilar

En felaktigt fungerande klämskyddsfunktion i fönsterhissen ligger bakom att drygt en miljon Tesla-bilar måste åtgärdas. Men är det en återkallelse?

Nyheten dök upp under förra veckan. Tesla hade då själva meddelat amerikanska National Highway Traffic Safety Administration, NHTSA, om bristen i funktionen som behövde åtgärdas. Bristen rör sig om att klämskyddet till fönsterhissfunktionen inte anses reagera tillräckligt vid en klämsituation, vilket i sin tur ökar risken för klämskador. Några sådana kända skador verkar dock inte finnas. Enligt USA Today omfattas Tesla Model 3 2017-2022, Model Y 2020-2021, Model S 2021-2022 och vad det verkar alla Model X av problemet och en åtgärd är framtagen. Tesla ska även ha meddelat NHTSA om att åtgärden kommer att vara en så kallad OTA – over the air-uppdatering. Utöver detta har Tesla sedan 13 september infört uppdateringen i produktionsledet.

LÄS OCKSÅ: Tesla kameror kan vara olagliga

Med andra ord handlar det inte om en konventionell återkallelse där bilarna måste till verkstad, utan felet betraktas som mjukvarurelaterat. Huruvida bilar på den svenska marknaden omfattas är ännu inte känt.