Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Tesla avgiftsbelägger Supercharger-missbrukare

Det är tydligen ett problem att Tesla-ägare använder laddstationerna som gratis parkeringsplatser. Därför börjar Tesla ta ut en avgift för Tesla-ägare som inte flyttar sina bilar när bilarna är fulladdade.

Elon Musk har tidigare tagit upp det växande problemet med Tesla-ägare som ställer sina bilar vid Supercharger-laddstationerna som om de vore gratis parkeringsplatser. Nu vidtar företaget åtgärder för att komma tillrätta med missbrukarna.

Man gör det genom att avgiftsbelägga ägarna så fort gratisladdningen är genomförd. När bilen är fulladdad debiteras Tesla-ägaren 3,20 kronor per minut för den tid som fortlöper efter laddningen. Om bilen flyttas inom fem minuter uteblir avgiften.

Tesla kallar avgiften för en trängselavgift.

”Vi ser framför oss en framtid där bilarna flyttar sig själva när de är fulladdade, vilket skulle förbättra nätverkseffektiviteten och kundupplevelsen ytterligare. Tills det händer ber vi att bilar flyttas från Supercharger-stationerna när de är fulladdade. Man skulle aldrig lämna en bil parkerad precis vid pumpen på en bensinstation och det samma gäller vid Superchargers.”, skriver Tesla i ett uttalande där de också påpekar att Supercharger-laddstationerna är till för att göra längre bilfärder problemfria och njutbara och inte frustrerande på grund av fulladdade bilar som står och tar upp plats vid laddstationerna.

Förra månaden meddelade Tesla att man kommer att börja ta betalt för att ladda vid företagets Supercharger-stationer. Men de gäller endast bilar som säljs efter den 1 januari 2017. Bilarna levereras då med en pott för gratis laddning som räcker till ungefär 160 mils körning. Laddning utöver det kommer att kosta.