Tesla böjer sig för norska Model S-ägare – betalar 70 000 kronor till var och en

Tesla Motors blev stämda av ett hundratal besvikna, norska Model S-ägare då deras bilar effektmässigt inte levde upp till förväntningarna. Nu har Tesla bestämt sig för att varje bilägare ska få 70 000 kronor i kompensation.

I september berättade vi att 126 norska Model S P85D-ägare stämt Tesla Motors då de anser sig ha blivit lurade. Deras bilar ska enligt specifikation ha 700 hästkrafter men vid mätningar har endast 469 hästkrafter registrerats.

Tesla slog ifrån sig de norska anklagelserna och hävdade att deras bilmodell lever upp till vad som specificeras på papperet, men påpekade på sin blogg att effektsiffran inte kan levereras vid alla tillfällen.

I går skulle domstolsförhandlingarna i Oslo har påbörjats, men så blev det aldrig. Enligt nyhetsbyrån Reuters nådde parterna en förlikning som går ut på att Tesla Motors betalar var och en av de 126 norska Model S P85D-ägarna motsvarande 70 500 kronor, totalt knappt nio miljoner kronor.

Tesla Motors är normalt väldigt populära i Norge. Deras Model S var länge landets mest sålda bil och nyligen berömde företagets vd Elon Musk Norge för att de siktar mot ett bensin- och dieselstopp 2025.