Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Tesla börjar med radar igen – kameror inte tillräckligt

Tesla kommer inom kort att börja använda radar i sina bilar igen för att styra de självkörande funktionerna. 

Under förra året meddelande Tesla att man plockade bort radar från sina bilar och att deras kamerasystem kallat Tesla Vision, ihop med betaversion 9.0 av FSD-systemet, skulle vara fullt tillräckligt för att göra bilarna självkörande. I samband med detta plockades även ultraljudssensorerna bort.
Nu har Tesla meddelat amerikanska FCC att man under januari kommer att börja använda en ny radar i bilarna. Exakt vad detta betyder är oklart men det har väckt frågor från ägare som nu undrar om deras bilar utan radar verkligen har den hårdvara som krävs för att klara självkörning.

Sedan 2016 har Tesla lovat att alla deras bilar kommer att ha all nödvändig hårdvara för att klara självkörning enligt den högsta nivån 5. Under de senaste åren har Tesla erbjudit sina bilar med ett paket för ”total självkörningsförmåga” som kostar 77 700 kronor extra. Ett paket som många kunder har valt bland annat för att framtidssäkra sina bilar. I nuläget är systemet nämligen inte tillåtet att använda fullt ut i bland annat Sverige.

Tesla har tidigare varit tvungna att uppdatera både dator och kameror i äldre bilar men har ändå inte uppnått självkörande förmåga. Exakt vad återinförandet av radar kommer innebära är fortfarande oklart men som vi sett tidigare är det inte första gången Tesla har haft fel gällande självkörning.