Tesla Cybertruck med former som ingen annan pickup
Amerikanska Tesla Inc brukar överraska, men i fråga om att slå världen med häpnad har de nu nått nya höjder i och med pickupen Cybertruck. Tidigast i slutet av 2021 påbörjas leveranserna.
Man skulle kunna tro att amerikanska Lockheed har återuppstått och skapat en markbunden variant av det smygande attackflygplanet F-117 Nighthawk. I så fall en bil som fienden ska ha svårt att upptäcka på radarn.
Men så är det inte, det är bara Elon Musk som har chockat världen ännu en gång. Tidigare har han bland annat överraskat (och chockat) med att sätta en blåslampa i baken på den etablerade bilindustrin, skicka upp en bil i omloppsbana runt Mars och röka cannabis under en podcast-inspelning som även filmades.
Nu slår han alltså världen med häpnad igen, på gott eller ont är upp till var och en att avgöra. Sent i går kväll presenterade mannen bakom Tesla på en scen den pickup som det har talats om så länge, en pickup som nu visar sig se ut som ingen annan pickup och med ett namn som om det vore hämtat ur en scifi-film. Tesla Cybertruck heter sjätte modellen, om man inkluderar ännu ej lanserade Model Y och nya Roadster i modellprogrammet.
Den hustakliknande skapelsen med stora gavelfönster har en kaross gjord av en stållegering som inte ska gå att deformera eller repa. Under presentationen (se inledningen av nedanstående filmklipp) demonstrerades karossens hållbarhet genom att drämma en slägga mot den. Inte en skråma, åtminstone ingen buckla. Som motpol fanns på scen en vanlig plåtdörr från en annan pickup, den klarade sig inte från en kraftig buckla.
https://youtu.be/m7atGkba-Z8Cybertruck rullar på rejäla hjul med grovmönstrade däck. Framkomligheten i de fyrhjulsdrivna varianterna lär vara god, speciellt då luftfjädringen är justerbar för upp till drygt 40 centimeters markfrigång.
Flaket är två meter långt, det vill säga 6,5 fot vilket är något av en branschstandard i USA. Upp till knappt 1,6 ton är möjligt att transportera på flaket.
Behöver man lasta tyngre saker än så får man koppla på ett släp på dragkroken. 3,4 ton får Cybertruck dra i enklaste utförandet med en elmotor och bakhjulsdrift, 4,5 ton med dubbla elmotorer och fyrhjulsdrift samt 6 350 kilo med tre elmotorer och fyrhjulsdrift. Siffrorna kommer sannolikt att justeras i samband med lanseringen i Europa.
Flaket har förstås, som flertalet andra pickuper, uttag för elektriska och pneumatiska verktyg.
Drivlinealternativen är alltså tre stycken. Instegsalternativet har som nämnt en elmotor och driver enbart på bakhjulen. I detta utförande går 0-97 km/h (0-60 mph) på under 6,5 sekunder och räckvidden per full laddning sägs ligga på över 40 mil.
Mellanalternativet är fyrhjulsdrivet och har två elmotorer, gör 0-97 km/h på under 4,5 sekunder och når över 48 mil per laddning.
Värstingen, som även den är fyrhjulsdriven, har som ovan nämnt tre elmotorer. Den gör 0-97 km/h på under 2,9 sekunder och räckvidden uppges till över 80 mil.
Hur stora batterier respektive modellversion har får vi inte reda på i dag, men det har tidigare spekulerats i storlekar på 105, 120 och 200 kWh.
Några svenska prisuppgifter finns inte i dagsläget, men Cybertruck går redan att beställa i vårt land. Handpenning på tusen kronor krävs.
I USA kostar enklaste modellen från 39 900 dollar (383 000 kronor), mellanmodellen från 49 900 dollar (479 000 kronor) och toppmodellen från 69 900 dollar (671 000 kronor). Räkna med betydligt högre summor när de svenska prislapparna offentliggörs. Som tillägg finns ”full självkörning” för 66 000 kronor (svenskt pris).
Vissa likheter med Isdera Imperator 108i har den också, Teslas pickup. Vår provkörning av Isdera Imperator 108i kan du för övrigt läsa här.
Även om Cybertruck går att beställa nu är den inte redo för kundleverans, den sker nämligen tidigast under slutet av 2021 och då är det instegsmodellen som gäller.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se