Tesla Cybertruck ”börjar likna en bil”. Foto: Cybertruck Owners Club

Tesla Cybertruck-prototyp på nära håll

Än är det inte dags, men i dag får vi se Teslas pickup Cybertruck i ett utförande som sannolikt ligger nära det produktionsutförande som många går och väntar på.

Det var under senare delen av 2019 som Elon Musk presenterade helt nya modellen Tesla Cybertruck. Då hette det att leveranserna i bästa fall skulle inledas i slutet av 2021. Så blev det inte och än i dag vet vi inte när Tesla ska börja leverera den rejäla pjäsen, men sannolikt under 2023. Tidigare skrev Tesla på sin sajt när produktionen är tänkt att inledas, denna information är numera frånvarande.

Nu får vi se Cybertruck i ett annat utförande än den vi såg när det begav sig för drygt två år sedan. Filmen nedan kommer från Teslas gigafactory-fabrik i Texas som är under uppförande. Anställda fick ta en närmare titt på en Cybertruck som uppenbarligen är en prototyp som innehåller flertalet produktionsmässiga detaljer. Förmodligen är bilen en av de så kallade alfa-prototyper som företaget har bekräftat finns och som för en dryg månad sedan sågs testas på Teslas testbana i Fremont.

I filmen ser vi exempelvis en enorm torkararm vertikalt placerad på vindrutan längs med vänster A-stolpe. Torkaren ser ut att vara uppdelad i sektioner vilket skulle kunna vara ett tecken på att den förlängs (och förkortas) medan den sveper över vindrutan och på så vis täcker hela ytan.
Vi kan också skönja att huven (frunken) är kortare än tidigare, vilket rimmar med Elon Musks tidigare uttalande om att modellen ska bli kortare än de knappa 5,9 meter som bilen från 2019 var.
Fronten och stötfångaren fram har fått några några öppningar som är nya. Dessutom är hjulen helt nya och klart mer produktionsmässiga än konceptbilens diton.

Nuförtiden innehåller Teslas hemsida ingen som helst information om Cybertruck, men det går fortfarande att förhandsboka bilen. Foto: Tesla

Medan många detaljer har förenklats under utvecklingens gång kan en annan beskrivas ha gått motsatt väg. Dörrhandtagen.
Från att ha varit av typen infällda dörrhandtag, som fälls ut när de behövs, är de nu helt väck.
En annan uppenbar nyhet är förstås ytterbackspeglarna. Tidigare Cybertruck-prototyper har rullat utan dessa.

Tidigare innehöll Teslas hemsida information om drivlinor, priser och produktionsdatum. All denna information är alltså bortplockad. Foto: Tesla

Tesla Cybertruck kommer troligtvis aldrig till Europa, Elon Musk har tidigare sagt att det skulle kräva för stora justeringar för att få modellen anpassad till europeiska krav.
I USA var det från början sagt att Cybertruck skulle kosta från 39 900 dollar (370 500 kronor), men prisuppgifterna har, liksom produktionsuppgifter och specifikationer, plockats bort vilket är en indikation på prisförändringar.

I höstas hade Tesla fått in omkring 1,25 miljoner förhandsbeställningar av Cybertruck. Hur många av dessa som omvandlas till riktiga köp när modellen väl är leveransklar återstår att se.

https://youtu.be/yHT040_Pt3w