Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Tesla tvingas återkalla bilar i USA. Boombox-funktionen får inte längre användas under färd.Tesla tvingas återkalla bilar i USA. Boombox-funktionen får inte längre användas under färd.Tesla tvingas återkalla bilar i USA. Boombox-funktionen får inte längre användas under färd.
Tesla tvingas återkalla bilar i USA. Boombox-funktionen får inte längre användas under färd. Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Tesla får bakläxa – Boombox får ej användas under färd

Amerikanska trafikmyndigheter tvingar fram en uppdatering som berör över en halv miljon bilar.

Tesla har kul ibland. Som när de kom på att man kunde använda högtalaren som ska sända ut ett varningsljud för fotgängare, det som inom EU kallas för AVAS (Acoustic Vehicle Alerting System) och som Tesla själva kallar PWS (Pedestrian Warning System) för att spela musik utanför bilen. 

Boombox-funktionen skickades ut med en OTA-uppdatering under julhelgen 2020 och plötsligt kunde man spela musik för grannarna. Vad grannarna tyckte om det vet vi inte, men den amerikanska trafiksäkerhetsmyndigheten National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) har haft synpunkter och nu tvingas Tesla uppdatera närmare 579 000 bilar. 

Detta för att NHTSA anser att Boombox-funktionen kan överrösta det ljud som ska varna fotgängare, alltså själva PWS-funktionen. Därför tvingas Tesla stänga av funktionen när bilen är i rörelse, närmare bestämt när växelväljaren inte står i parkeringsläge. Uppdateringen omfattar samtliga Tesla-modeller som är utrustade med PWS-systemet och Boombox-funktionen i USA.

Nu kommer inga bilar att behöva kallas in till verkstad för att få sina Boomboxar demonterade, utan det kommer att ske genom ytterligare en OTA-uppdatering som sker trådlöst över nätet.