Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Tesla får inte fart på Model 3-tillverkningen – senarelägger mål igen

Model 3 är tänkt att bli Teslas volymmodell, men ett halvår efter lanseringen kan det fortfarande inte snackas om några större volymer. Och även om de senaste dagarna visat upp bättre siffror är det fortfarande långt ifrån de tidigare uttalade målen.

Tesla har inte haft det lätt med nya instegsmodellen Model 3. Det är 4-5 år sedan vi skrev om den första gången, men efter en rad olika förseningar presenterades modellen så sent som den 1 april 2016. Då handlade det alltså enbart om en presentation, inga exakta specifikationer, inga exakta prisuppgifter och framför allt ingen lansering. 115 000 personer runt om i världen förbokade sitt exemplar av Model 3 – under de 24 första timmarna. Därefter rann det på och ytterligare några hundratusen reservationer gjordes. En inofficiell siffra säger att drygt 561 000 reservationer har gjorts till dags datum. Väldigt, väldigt få har fått sin bil levererad.

I juli 2017 påbörjades produktionen av Model 3 efter några kortare förseningar. Juli månads produktionsmängd skulle vara låg, men därefter var tanken att takten skulle skruvas upp allt mer och i december 2017 skulle 5 000 bilar tillverkas varje vecka. Den siffran är Tesla inte i närheten av trots att det i kalendern står januari 2018.

Läs också: Tesla-förlust på 5,6 miljarder – under tre månader

Elon Musk sa kort efter produktionsstarten att inledningen kommer att bli ett helvete med stora utmaningar. I höstas meddelade företaget att en flaskhals fanns i produktionen och enligt uppgifter som Tesla inte förnekat är problemet tillverkningsdetaljer som inte finns på plats i fabriken vilket leder till att bilarna till stor del måste tillverkas för hand.

Det tidigare målet att nå en produktionstakt om 5 000 bilar i veckan har nu skjutits på framtiden för andra gången de två senaste månaderna. I november sa Elon Musk att de siktar på den volymen i mars 2018, men enligt företaget satsar de nu i stället på att lyfta kvaliteten och effektiviteten framför att maximera volymen på kortast möjliga tid. Därför siktar de nu på 2 500 bilar i veckan i mars och 5 000 bilar i veckan i slutet av juni 2018.

Läs också: Duell mellan Porsche Panamera och Tesla Model S

Tesla levererade i fjol fler bilar än de någonsin tidigare gjort. 101 312 bilar är 33 procent fler än under 2016. Men Model 3 utgör en nästan obefintlig del av den siffran. 260 stycken Model 3 under fjolårets tredje kvartal och 1 550 under fjärde kvartalet. Totalt 1 810 Model 3 under sista sex månaderna av 2017.

Under sista veckan 2017 fick dock Tesla upp viss fart på Model 3 då de lyckades få ihop 793 stycken i fabriken. Dagarna efter ökade produktionen ytterligare ett snäpp och sägs ha motsvarat en takt om tusen bilar i veckan.

Elon Musk och Tesla har gjort en imponerande resa på ganska kort tid genom att ta fram elbilar med lång räckvidd (som förvisso kostar därefter) och som har skakat om bilbranschen rejält, men frågan är hur många Model 3-kunder som tröttnar och hoppar av sin reservation. Hur många som redan hoppat av finns det ingen siffra på men på forum och andra ställen på nätet yttras visst missnöje hos en del beställare.