Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Tesla förlänger räckvidden i bilarna – för att hjälpa orkandrabbade

Orkanen Irma har slagit till mot Florida och många människor flyr för sina liv. För att förenkla för Tesla-ägare har den amerikanska elbilstillverkaren uppgraderat vissa Tesla-modeller.

Efter flera dagars varningar slog orkanen Irma till mot Floridas södra delar under söndagen. Många har redan lämnat sina hem för att söka skydd någon annanstans. För att ta sig till en säker plats måste stora delar av befolkning förlita sig till sina egna transportmedel, främst bilar. De som har elbilar har dock ett litet aber som de måste ta hänsyn till. Deras bilar måste laddas, något som tar tid, och räckvidden är inte alltid tillräcklig. Och tid för att ladda är inte det man alltid har om en orkan är i antågande och man är sent ute med att fly.

För att underlätta för vissa elbilsägare har Tesla tagit ett beslut om att förlänga räckvidden hos dem som äger Model S 60 och 60D samt Model X 60 och 60D. Dessa fyra modellversioner, som inte längre säljs, har 75 kWh-batterier som är strypta till 60 kWh. Strypningen är genomförd mjukvarumässigt och via en OTA-uppdatering (trådlös överföring) tar Tesla bort begränsningen så att batteriet når sin fulla kapacitet.

Tesla kom på idén att utöka batterikapaciteten på nämnda modeller efter att de blivit kontaktade av en Tesla-ägare som befann sig i en evakueringszon. Ägaren behövde fem mils ytterligare räckvidd utöver de cirka 34 EPA-mil som bilen erbjuder som standard.

En annan Tesla-ägare i Florida vaknade upp på morgonen för att upptäcka att hans Model S 60 hade 6,5 mil mer räckvidd än normalt och att 60-emblemet i bilens mjukvara var ersatt av ett 75-emblem.