Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Tesla höjer priset för Supercharger-laddning med 35 procent

Nu blir det dyrare att ladda vid Teslas snabbladdningsstationer, de så kallade Supercharger-stationerna.

Tidigare var det för Tesla-ägare att fritt fram att ladda bilarna kostnadsfritt vid företagets Supercharger-laddstationer. Den möjligheten försvann för ett par år sedan när Tesla införde en avgift per ”tankad” kilowattimme (kWh). Dock ingick en årlig laddpott om 400 kWh per bil, något som försvinner från och med den 1 februari 2019.

Vad som inte försvinner men däremot höjs är kWh-avgiften. Den har i Sverige till i dag legat på 1,90 kronor men höjs till 2,56 kronor. En 35-procentig höjning. Motsvarande höjning görs i hela världen, exempelvis höjs priset per kWh i Norge med 33 procent, från 1,40 till 1,86 norska kronor (från 1,47 till 1,96 svenska kronor). Svenska kWh-priset är med andra ord 31 procent högre än det norska.

Om man exempelvis kommer in på en Supercharger-station och måste ladda 80 kWh kostar det 204,80 kronor. Tidigare gick samma laddning på 152 kronor.

Tesla har sedan tidigare trängselavgifter som debiteras Tesla-ägarna om de inte flyttar på sina bilar senast fem minuter efter avslutad laddning. Detta är till för att tillgängliggöra laddplatser för de ägare som behöver ladda och inte låta färdigladdade bilar stå parkerade.

Om Supercharger-stationen är halvbelagd eller mer (minst 50 procent av laddplatserna är upptagna) utgår en trängselavgift (idle fee på engelska) om 4,40 kronor per minut och om stationen är fullbelagd (alla laddplatser är upptagna) är trängselavgiften 8,80 kronor per minut.

Säg att man går och äter samt handlar lite medan bilen laddar på en populär Supercharger-station som ofta är fullbelagd, och man glömmer bort tiden (och missar påminnelsen i appen) med en timme. Då blir det en dyr parkering på 528 kronor – utöver laddavgifterna.

Tesla har hela tiden framhävt att de inte är ute efter att tjäna pengar på Tesla-ägares Supercharger-laddningar eller ”parkeringar”, utan vill underlätta systemet samt använda pengarna till att bygga ut det. I dag finns det runt om i världen 1 422 Supercharger-stationer med totalt 12 011 Supercharger-laddstolpar. Dessa siffror vill Tesla mer eller mindre fördubbla inom ett år.