Foto: Alex Millauer/Shutterstock

Tesla i topp även som begagnad

Tesla har inte riktigt varvat upp all produktionskapacitet de har på gång till Model 3. Och den har på vissa marknader knappt börjat säljas som ny. Men alla tecken tyder på att Model 3 blir lika framgångsrik som begagnad som den varit som ny.

Med en försäljning på över 500 000 bilar är Model 3 redan Teslas mest sålda modell och den har sålt bättre än någon annan elbil på samma korta tid. Framgångarna för Model 3, efter en skakig start med förseningar, har gjort Tesla till det högst värderade bilföretaget i världen, trots i jämförelse med de största låga försäljningsvolymer.

Världens hemsidor för begagnade bilar har inte jättemånga avslutade affärer att gå efter och det finns heller inte så stor konkurrens. Elbilar som Nissan Leaf eller BMW i3 spelar inte riktigt på samma planhalva som Model 3.

De data som finns visar att Model 3 inte tappar i värde lika mycket som de elbilar som funnits i några år, men så har också utvecklingen gått snabbt och dessa bilars prestanda blivit utdaterad.

Enligt amerikanska bilannonssökmotorn iSeeCars.com tog det bara 29,3 dagar att sälja en begagnad Model 3 under perioden mars till juni, då bilmarknaden i världen mer eller mindre stod helt stilla, och Teslas billigaste bil var den bilmodell alla kategorier som såldes på kortast tid. Närmaste konkurrent var BMW X6 som det tog 43 dagar att sälja. Teslas lite dyrare Model S stod tillgänglig i mer än 50 dagar och Model X i nästan 48 dagar, så det handlar också om pris och design.

TEST: Tesla Model 3

Samtliga Teslas modeller (Model Y är för ny för att finnas med i begagnatstatistiken) ligger bra till i försäljningslistan. Foto: Tesla

Teslas möjlighet att uppdatera bilarna över Internet sägs vara en stor anledning till att de är så populära som begagnade. Devisen "bilen jag äger nu är bättre än den jag köpte" uppskattas verkligen av kunderna.

Hemsidan ACV Auctions säljer tre gånger så många Model 3 i dag jämfört med i början på året och modellen har 20 procent fler anbud än resten av utbudet på sidan. Efterfrågan är klart mycket större än tillgången.

TEST: Tesla Model X

Under hösten får Model 3 konkurrens i nybilshallen av bilar som Polestar 2, Volkswagen ID.3, elbilar från Kia och Hyundai och många, många fler. I Kina finns flera lokala elbilsmärken och i Europa hårdnar konkurrensen från Peugeot och Renault.

Om några år vet vi om någon av de här bilmodellerna kan ta upp kampen om titeln mest populära bil alla kategorier hos begagnathandlaren.

TEST: Tesla Model S

Snabbast säljande begagnatbilarna

1. Tesla Model 3, 29,3 dagar

2. BMW X6, 43,0

3. Subaru BRZ, 44,5

4. Toyota Yaris, 44,5

5. Honda Civic, 47,4

6. Tesla Model X, 47,6

7. Infiniti Q60, 49,4

8. Honda Accord, 50,0

9. Toyota Corolla, 50,2

10. Tesla Model S, 50,7

Genomsnittsbilen, 68,9 dagar.

Statistiken kommer från iSeeCars.com och avser begagnade bilar under perioden mars, april, maj och juni 2020.