Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Elon Musk ville blåsa upp angiven räckvidd vid fulladdat batteri för att locka kunder.Elon Musk ville blåsa upp angiven räckvidd vid fulladdat batteri för att locka kunder.Elon Musk ville blåsa upp angiven räckvidd vid fulladdat batteri för att locka kunder.
1 AV 2
Daniel Östlund provkör Tesla Model S Plaid i snö 2022
2 AV 2
Elon Musk ville blåsa upp angiven räckvidd vid fulladdat batteri för att locka kunder.

Tesla lurade bilägare – sparade 1 000 dollar per bil

Hemliga instruktioner för att försöka hålla borta bilkunder från serviceverkstäderna.

Så påstås Tesla ha sparat tiotusentals dollar.

Personal på kundcenter och specialgjord mjukvara stoppade bilägarnas klagomål.

Många bilägare som köpt en elbil upplever att de blivit lurade av tillverkarens angivna räckvidd. Bilen klarar inte att köras så långt på ett fulladdat batteri som bilägarna tror och ofta resulterar det i klagomål till serviceverkstaden.

Branschtidningen Automotive News berättar historien om Alexandre Ponsin och hans Tesla Model 3. Ponsin upptäckte det många svenska bilägare upptäckt, att räckvidden är betydligt kortare i kallt väder. Så långt inga överraskaningar. Men vad som hände när Ponsin klagade hos Tesla avslöjar en stor bluff.

Ponsin bokade service på sin Model 3 för han ville att verkstaden skulle kontrollera förbrukningen. Ponsin ansåg att det borde vara något fel eftersom räckvidde bara var hälften av vad Tesla uppgett och som han trodde att bilen klarade av.

Kort efter att han beställde sin service fick han två meddelanden från Tesla. Där meddelade företaget att de gjort en mätning på bilen över internet, inte hittat något fel och därför avbokade servicetiden.

Nu avslöjar Automotive med hjälp av flera källor att Tesla satte det här i system. Alla bokningar av service med anledning av räckviddsproblem motades bort med hjälp av en specialskriven mjukvara.

Anställda på kundmottagningen firade varje avbokad service och det förekom bonusprogram med extra betalt till de som lyckades avboka en service där anledningen var problem med räckvidden.

Enligt Automotive News sparade Tesla så mycket som 1 000 dollar per inställd service. Det lättade också på trycket hos de hårt belastade serviceverkstäderna.

Tesla visste det inte bilägarna visste, att bilen inte behövde någon service. För det var inget fel på vare sig batteri eller programvara. Det bilägarna upplevde var verkligheten och inte Teslas uppskrivna beräkning av räckvidden som visades i displayen i bilen.

Enligt Automotive News har Tesla medvetet skruvat upp den beräknade räckvidden som syns i bilens display för att få bilägarna nöjda. När sedan energin i batteriet gick under 50 procent ändrades mjukvaran och visade en mer realistisk bild av hur lång räckvidd som fanns kvar i batteriet.

Direktivet att medvetet visa för hög räckviddssiffra vid fulladdat batteri ska ha kommit från Elon Musk själv som ville få bilköparna som tittade på en ny, fulladdad, bil att må bra.

I USA har Tesla uppmanats av organisationen EPA att sänka sina räckviddssiffror för sex av sina modeller. I Sydkorea har Tesla tvingats betala böter sedan det visat sig att deras bilar bara klarar hälften av uppgiven räckvidd.

Elbilsanalysföretaget Recurrent har analyserat data från 8 000 Teslabilar under 2022 och 2023 och upptäckte att räckviddsberäkningen inte tog hänsyn till utetemperaturen. Beräkningen visade i stället att Tesla uppgav cirka 90 procent av den till EPA-uppgivna räckvidden oavsett utetemperatur.

Med ökad försäljning har antalet bilägare som klagar på Teslas räckvidd också ökat. Tesla vill att bilägare ska boka servicetider via sin app. Men rådet som finns inom Tesla är att avboka all service som inte kräver en personlig rådgivning. I stället vill Tesla sköta den mesta servicen över internet.

Förra sommaren ska, enligt Automotive News, Tesla ha skapat ett ”Diversion Team” som enbart fått till uppgift att hantera de som klagar på räckviddssiffrorna.

Teamet ska i stället diagnostisera bilen via internet och meddela ägaren att det inte är något fel på bilen. Teamet fick också instruktioner om att inte meddela ägaren om de vid kontrollen hittade något annat problem med bilen.

I slutet av förra åren ska klagomålen ha varit så många att Tesla inte hann köra sin kontroll över internet. Istället fick kundservicepersonalen instruktioner om att enkelt meddela kunden som klagade att det inte var något fel på bilen. Teamet avbokade cirka 750 klagomål per vecka vilket drabbade kunder som hade andra problem med sina bilar än bara räckvidden.

Och hur gick det till slut för Alexandre Ponsin? Jo, han fortsatte att hävda att det måste vara något fel på bilen och han ville att Tesla skulle boka en service. När det inte gick åkte han till en verkstad där en mekaniker efter tio minuter konstaterade att det inte var något fel på bilen. Ponsin åkte hem och satte sig vid datorn för att undersöka hur andra upplevde sina bilar. Där kom han till insikt om att hans bil fungerade som tänkt och att han helt enkelt lurats av räckviddsmätaren och haft alldeles för höga förväntningar på hur långt han kan köra på ett fulladdat batteri.