Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Tesla Model 3 får två olika räckvidder

Tesla Model 3 kommer i en standard och en ”Long range”-version. Det avslöjades under fredagen när den nya modellen levererades till de första kunderna.

Natten till lördag svensk tid anordnades det ett premiärparty för Tesla Model 3 vid tillverkarens fabrik i Fremont. Förutom att de 30 första kunderna fick sina bilar levererade avslöjades det också att Model 3 kommer i två utföranden med olika räckvidder.

Den billigare av de två, standardmodellen som kostar 35 000 dollar i USA, har en räckvidd på drygt 35 mil. Den dyrare versionen med en längre räckvidd på cirka 50 mil kostar 44 000 dollar. Några svenska priser är ännu inte presenterade.

Men det är inte bara räckvidden som skiljer versionerna åt. Även prestandan blir bättre i den dyrare modellen. Long range-versionen gör 0-100 på 5,1 sekunder och har en toppfart på 225 km/h. Standardmodellen behöver 5,6 sekunder för 0-100 och toppar 210 km/h. Som tidigare känt är modellen bakhjulsdriven.

Model 3 kommer senare att uppdateras med det ökända ”Ludicrous Mode”.

Model 3 väger in kring 1,6-tonstrecket och är 4,7 meter lång samt 1,85 meter bred. Vikten fördelas på 57 procent över bakaxeln och 43 över framaxeln.

Modellen får dubbla bagageutrymmen på totalt 425 liter.

Invändigt får Model 3 en stram interiör som i stort sett består av en 15-tums infotainmentskärm. Teslas-vd Elon Musk motiverar det med att förare allt mindre kommer behöva titta på bilarnas instrument i takt med att de blir allt mer självkörande.

Model 3 kommer förberedd med kameror och hårdvara för att använda Teslas Autopilot. Dock kostar det extra att aktivera systemet.

Övrig standardutrustning för Model 3 kan nämnas 18-tums aluminiumfälgar, tvåzons klimatanläggning, möjlighet till wifi-uppkoppling samt ett nyckellöst system.

Den som beställer en Model 3 i dag får dock förbereda sig på att vänta. Enligt uppgift är förhandsbokningarna uppe i 400 000 bilar. Tesla räknar med att producera 100 Model 3 i augusti och sedan stegra produktionen månad för månad.

Innan året är slut ska Tesla producera 20 000 bilar per månad.