Tesla Model 3 har fått kortare bromssträcka – via trådlös uppdatering

Teslas instegsmodell Model 3 visade sig ha svårt att bromsa till stillastående inom vad som anses vara en acceptabel sträcka. Men nu har problemet åtgärdats, via en OTA-uppdatering.

När amerikanska Consumer Reports testade Tesla Model 3 nyligen kunde konsumentorganisationen inte rekommendera bilen. Bromssträckan från 97 km/h (60 mph) var nämligen på tok för lång. Drygt 46 meter behövde den på sig för att komma ned till stillastående. Långt ifrån godkänt. Fords pickup F-150 är inte bra den heller men hade två meter kortare bromssträcka än Teslas instegsmodell. Teslas suv Model X slog dessutom sin lillebrorsa på fingrarna rejält, nästan åtta meter kortare distans behöver den på sig för att nå stillastående från att ha börjat bromsa vid 97 km/h.

Men nu har Model 3 vässat sin bromsprestandan. Efter Consumer Reports test blev det till slut fart på Tesla som skickade en uppdatering till bilen och vips kortades bromssträckan med cirka sex meter till ungefär 40 meter. Inte på något vis klassledande, men betydligt bättre än tidigare. Model X slår dock fortfarande sin lillebror.

Storebror är vassare än lillebror, åtminstone vad gäller bromsprestandan. Foto: gllin@bt.bonnier.se

Det intressanta med denna förbättring är kanske inte själva förbättringen utan hur man frambringade den. Tesla gjorde alltså en så kallad OTA-uppdatering (Over-the-air), det vill säga en fjärruppdatering, utan några som helst mekaniska ingrepp.

– Jag har varit hos Consumer Reports i 19 år och testat över tusen bilar, och jag har aldrig sett en bil som kan förbättra sin banprestanda med en uppdatering via luften, säger Jake Fisher som är biltestchef hos Consumer Reports som numera rekommenderar Model 3.

Som referens till Tesla Model 3:s bromssträcka på cirka 40 meter från 97 km/h kan vi exempelvis ta Alfa Romeo Giulia som i Teknikens Världs tester, och då från 100 km/h, ligger på 35 meter och BMW 3-serie som ligger på 37 meter.