Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Tesla Model 3 kan beställas i Sverige – leveranserna inleds februari

Nu är Tesla Model 3 verkligen aktuell för Europa där även Sverige ingår. De som tidigare har lagt en reservation kan nu omvandla den till en beställning och är man snabb nog och kombinerar det med lite tur, så kan man få sin bil levererad redan i februari 2019.

Under de närmaste veckorna blir Teslas omtalade instegsmodell Model 3 beställningsbar i Europa, men bara för de som har lagt en reservation sedan tidigare. För den som gör sin beställning innan den 1 januari 2019 finns chans att få bilen levererad redan i februari då Tesla påbörjar leveransprocessen. Dock gäller det att vissa parametrar är korrekta för att få vara med redan från början i och med att leveranserna prioriteras utifrån reservationsdatum, leveransplats och valda tillval på bilen.

Priserna

Inledningsvis är det endast toppversionerna Model 3 Long Range Dual Motor All-Wheel Drive och Model 3 Performance (också fyrhjulsdriven) som är aktuella för beställning och leverans. Dessa kostar från 650 200 kronor respektive 767 200 kronor – innan den statliga klimatbonusen som ger tillbaka 60 000 kronor.

Som tillval finns Autopilot, all hårdvara finns redan i modellen, för 55 000 kronor. Då får Model 3 adaptiv farthållare, filhållningsassistans och självparkeringssystemet Summon. Kollisionsvarnare (även i sidled) och autobroms är standard oavsett val av utrustning.

WLTP-räckvidden

I samband med den europeiska lanseringen presenterar Tesla för första gången en räckviddssiffra baserad på nya WLTP-körcykeln. För Long Range-varianten uppges räckvidden till 54,4 mil. Med den siffran hamnar Model 3 i klar räckviddstopp bland elbilarna som är aktuella under 2019. Närmast ligger Hyundai Kona Electric med 48,2 mil och Jaguar I-Pace med 48,0 mil.

Model 3 Performance, som har samma batteri som Long Range-modellen, når inte riktigt lika långt, men nästan. 53,0 mil enligt WLTP-körcykeln. Det som skiljer Performance-varianten från Long Range-diton är 0-100-siffran på 3,7 sekunder, toppfarten på 250 km/h (annars 233 km/h), kolfiber- och aluminiumdetaljer, 20-tumshjul, röda bromsok och Track Mode.

Europeisk laddstandard

Som vi tidigare berättat får Model 3 i Europa CCS-laddkontakten vilket öppnar upp fler laddmöjligheter än tidigare. Tesla är igång med att modifiera Europas drygt 3 600 befintliga Supercharger-laddare som är fördelade över fler än 430 Supercharger-stationer.

Ut- och insida

Fem karossfärger erbjuder Tesla sina Model 3-kunder, där svart är standard. Tillvalsfärgerna är samtliga metallicfärger och heter Midnight Silver, Deep Blue, Multi Coat Red och Pearl White. 18-tumshjul är standard medan 19-tummare finns som tillval. Som ovan nämnt har Performance-modellen 20-tummare som standard.

Interiören finns i ett svart och vitt utförande som Tesla kallar för premiuminteriör. I detta utförande ingår uppvärmda och elektriska komfortsäten, bättre förvaringsmöjligheter i mittkonsolen, fyra USB-uttag och laddning av två mobiltelefoner. Ett premiumljudsystem med 14 högtalare och surroundljud finns också.

Teslas OTA-tjänst med mjukuppdateringar ingår i Model 3, och vid första året av ägande ingår även så kallad premiumuppkoppling innehållandes satellitkartor med trafikuppdateringar i realtid, Spotify och uppdateringar via wifi och mobiltelefon.

LÄS MER: Så bra gör Tesla Model 3 ifrån sig vid provkörningen