Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Tesla Model 3 kan nu byggas ihop på nätet

I dag har Tesla adderat Model 3 till sin europeiska designstudio vilket innebär att svenska spekulanter kan bygga ihop och beställa modellen.

I början av december i fjol blev Tesla Model 3 beställningsbar i Sverige, men bara för de personer som tidigare hade lagt en reservation på ett exemplar. Nu har Tesla däremot öppnat upp orderböckerna för vem som helst, nu när de har lagt in Model 3 i bilbyggarkonfiguratorn på hemsidan, eller ”Design Studio” som Tesla kallar funktionen.

Två modellversioner finns att välja mellan. Den ena är Model 3 Long Range Dual Motor AWD med 56 mils räckvidd enligt WLTP-körcykeln, den andra är Model 3 Performance med 53 mils räckvidd. Båda är fyrhjulsdrivna medan Performance-varianten ses som det sportigare och lite snabbare alternativet.

Priser

Priset för Model 3 Long Range Dual Motor AWD börjar på 650 200 kronor och för Model 3 Performance på 767 200 kronor. Men priserna på Teslas hemsida är missvisande eftersom det tillkommer en destinations- och dokumentavgift på 9 180 kronor (något som nämns i det ”finstilta”). De korrekta instegspriserna är därför 659 380 kronor respektive 776 380 kronor. Och nöjer du dig inte med en solid karossfärg, det vill säga att du inte vill ha bilen svart, börjar priserna på 675 980 kronor respektive 792 980 kronor. Vitt och rött är de dyraste kulörerna.

Extrautrustning

Är du inte sugen på den helsvarta interiören kan du välja den vitsvarta för 11 100 kronor extra. Vill du dessutom ha Teslas omtalade Autopilot-funktioner kostar det ytterligare 55 000 kronor. Om du gör Autopilot-tillvalet efter leverans kostar det dig 77 000 kronor.

Statlig rabatt

Köper man en Model 3 är man berättigad av ta del av de 60 000 kronor som svenska staten subventionerar elbilsköpare med. Dessutom är fordonsskatten låg, endast 360 kronor om året.

Företagsleasing

Vid företagsleasing kostar Model 3 Long Range Dual Motor AWD från 4 523 kronor per månad exklusive moms och Model 3 Performance från 5 192 kronor per månad exklusive moms. Förmånsvärdet brutto är från 3 791 kronor per månad.

Leverans

De som omvandlade sina reservationer till beställningar i december har chans att få sina bilar levererade i februari medan övriga leveranser påbörjas i mars.

LÄS MER: Model 3 får CCS-kontakt

Saknar typgodkännande

Tesla har ännu inte fått ett europeiskt typgodkännande för Model 3, men den nödvändiga certifieringen tros vara på plats vilken dag som helst. Nederländska myndigheter har redan godkänt modellen med avseende på buller, säkerhet, miljö och produktionskrav, något som därmed gäller för samtliga EU-medlemsländer. Det är dock ett helhetsgodkännande som kvarstår.

https://delivery.youplay.se/load.html?zone_id=702&player=sp&part_id=218059&addons=000&time=0&disable_sharing=false

Missa inte att läsa hela vår provkörning av Tesla Model 3.