Foto: Hans Hedberg

Tesla Model 3 på väg till Europa – visas upp i Paris

Teslas instegsmodell Model 3 har varit amerikanerna förbehållen, men det är på väg att ändras. Modellen är nämligen på väg till Europa och ett första steg är att den nu ställs ut på bilsalongen i Paris.

Det är två och ett halvt år sedan Tesla Model 3 avtäcktes och det är snart ett och ett halvt år sedan den sattes i produktion. Produktionen har kantats av problem och de bilar som har tillverkats har vikts åt kunder på den amerikanska marknaden. Till Europa har modellen ännu inte kommit men i samband med att produktionen har börjat ta fart (mer om det längre ned) ställs Model 3 nu ut på bilsalongen i Paris. Det är första gången som Tesla har en monter där, företaget närvarar normalt inte på de traditionella salongerna.

Foto: James Lipman

Det är ingen slump att Model 3 visas upp på europeisk mark, bilen ska nämligen ta klivet över Atlanten i början eller mitten av 2019. Tesla behöver först anpassa modellen till europeiska krav och standarder, bland annat ska laddkontakten ändras samt små justeringar tillkomma för att följa regelverken som gäller på vår kontinent.

Foto: James Lipman

Tesla har sedan en tid tillbaka registrerat ett antal Europa-anpassade Model 3, och för bara ett par veckor sedan ytterligare sju bilar varav fyra stycken av den fyrhjulsdrivna versionen, som presenterades sent i våras, och tre stycken av den bakhjulsdrivna versionen.

Som ovan nämnt har Tesla fått fart på produktionen av Model 3 efter inledande och långdragna problem. Så sent som i går morse, amerikansk tid, meddelade företaget att de under årets tredje kvartal (juli, augusti och september) tillverkade totalt 80 142 exemplar av modellerna Model 3, Model S och Model X. Model 3 utgjorde den klart största andelen med 53 236 exemplar. Det är nästan dubbla antalet jämfört med kvartalet dessförinnan. Den veckoliga produktionstakten ligger nu väl över 5 000 Model 3-bilar.

FILM: Vi kör Tesla Model 3 i New York

Leveranserna under kvartalet uppgick till 83 500 bilar – 55 840 Model 3, 14 470 Model S och 13,190 Model X. Totalsiffran för kvartal tre i år kan jämföras med fjolårets motsvarande kvartalssiffra som var 23 150 bilar.

På bilderna här ser vi Model 3 i Performance-utförande.