Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Tesla Model 3 presenterad med fyrhjulsdrift och i prestandautförande

Drygt två år efter första visningen av Model 3 har Tesla nu presenterat två efterlängtade modellversioner – fyrhjulsdrivna Dual Motor och hurtiga Performance.

Teslas instegsmodell Model 3 har, trots att det två år sedan den presenterades, inte nått svensk mark och det dröjer ytterligare ett tag. Det har snackats om hösten 2018 men om så blir fallet återstår att se. Trots att ingen i Sverige ännu fått känna och klämma på modellen fortsätter Tesla i USA att utveckla modellfamiljen. I helgen presenterade Elon Musk, på Twitter, två nya modellversioner.

https://twitter.com/elonmusk/status/998087743530913792?ref_src=twsrc%5Etfw

Det förmodligen mest intressanta alternativet är det fyrhjulsdrivna, eller Dual Motor som fyrhjulsdrift heter på ”tesliska”.

Model 3 Dual Motor har två elmotor enligt samma konfiguration som i fyrhjulsdrivna Model S. En motor som driver framhjulen och en som driver bakhjulen. Effekten är ännu okänd men enligt Elon Musk ska bilen gå att köra med en elmotor utan problem, om den andra skulle gå sönder. Att välja fyr- i stället för tvåhjulsdrivet kostar 5 000 dollar extra vilket motsvarar 43 800 kronor. Bilen går då loss på 54 000 dollar (Dual Motor finns endast till Model 3 med stora batteriet) vilket motsvarar 473 400 kronor (alla priser är USA-priser, några svenska priser finns ännu inte). För den slanten ingår inte Autopilot, däremot får man en elbil som gör 0-97 km/h på 4,5 sekunder, toppar 225 km/h och har räckvidd enligt EPA-körcykeln på 50 mil.

Den andra nyheten som Elon Musk presenterade under söndagen på Twitter är Performance-versionen som kommer med svart och vitt interiör, något som till en början är exklusivt för Performance men som sedan ska komma som tillval till fler modellversioner.

Model 3 Dual Motor Performance gör 0-97 km/h på 3,5 sekunder, toppar 250 km/h och har en räckvidd på 50 mil. Det handlar alltså återigen om en Model 3 med stora batteriet. Priset, utan Autopilot, är 78 000 dollar vilket motsvarar 683 700 kronor.

https://twitter.com/elonmusk/status/998084314200862720?ref_src=twsrc%5Etfw

Enligt Elon Musk har Tesla Model 3 Dual Motor Performance ungefär samma prislapp som en BMW M3, men elbilen är 15 procent snabbare och ska bjuda på bättre köregenskaper. Musk sticker ut hakan rejält och säger att hans bil slår allt inom klassen på bana.

Performance-modellen ska börja tillverkas i juli, samma månad som leveranserna av Model 3 Dual Motor börjar levereras till kund.