Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: NHTSA

Tesla Model 3 säkraste bilen att krocka i

Amerikanska trafiksäkerhetsmyndigheten NHTSA:s krocktester visar att Tesla Model 3 är den säkraste bilen man kan sitta i vid en kollision. I ingen annan bil löper man lägre risk för skador vid en krock.

Tesla gör erkänt säkra bilar. Det har bevisats i flertalet krocktest hos de stora säkerhetsinstituten i Europa, det vill säga Euro NCAP, och i USA, med andra ord NHTSA och IIHS. I fjol fick dock Model S en plump i protokollet när modellen testades i IIHS frontalkrocktest med liten överlappning, ett test IIHS är ensamma om att genomföra. I övriga krocktestmoment fick Model S högsta betyg.

Nu visar NHTSA krocktester att Teslas nya modell, Model 3, är den säkraste bilen som någonsin krocktestats. Ingen annan krocktestad bil erbjuder de åkande så högt skydd och så låg risk för personskador som just Model 3. Risken att åka ut för en skada vid en kollision i Model 3 är enligt NHTSA mindre än sex procent.

I tabellen nedan, som Tesla sammanställt baserat på NHTSA:s statistik, ser vi även Model S och Model X som har något högre risker för personskador, omkring 6,5 procent. Övriga 47 icke namngivna modeller i listan är resterande säkraste bilar som NHTSA har krocktestat sedan 2011.

Foto: Tesla

Vid NHTSA:s krocktest för ett tag sedan fick Model 3 full pott i samtliga delmoment, något den inte är ensam om. Men sett till skyddet i ett djupare perspektiv står Model 3, enligt NHTSA:s mätningar, i en klass för sig. Tidigare ansågs Model S vara säkraste bilen som någonsin testats, med Model X strax bakom. Dessa båda storasyskon till Model 3 har nu fått maka på sig och är andra och tredje säkraste bilarna som någonsin testats av NHTSA.

LÄS MER: Tesla Model 3 på väg till Europa

Foto: NHTSA

Anledningen till att Model 3 – och Model S samt Model X – klarar sig så bra i NHTSA:s olika krocktestmoment är elbilens konstruktion med exempelvis låg tyngdpunkt, batteriets placering i en hård och skyddande struktur samt avsaknaden av motor under huven.

Tesla har kunnat fokusera på att fördela krafterna som uppstår vid en krock så att de i största möjliga mån håller sig utanför kupéutrymmet. Vid en frontalkrock har de inte behövt ta hänsyn till en stor förbränningsmotor som inte är kraftabsorberande. I stället har de kunnat konstruera absorptionszoner i det område där motorn normalt huserar. Vid en frontalkrock förskjuts en förbränningsmotor bakåt (i kraftens riktning) och kan utgöra en stor fara för de åkande.

Intrånget vid en kollision från sidan är i Model 3 kraftfullt reducerat tack vare takstolpar och tröskellådor som har konstruerats för att absorbera så mycket rörelseenergi som möjligt på så kort avstånd som möjligt. Säkerhetsstrukturen som omger batteripaketet i golvkonstruktionen hjälper också till att motverka krafterna som rör sig in mot kupéutrymmet.

Risken för rundslagning i bilar är något som de amerikanska säkerhetsinstituten under många år har kontrollerat och beräknat då antalet personskador och omkomna i denna typ av olyckor är mycket stort i USA.

Även i detta avseende klassas Model 3 mycket högt i sitt skydd, och det är till stor del tack vare bilens låga tyngdpunkt som kommer till av det tunga batteriets placering, lågt mellan hjulaxlarna.

Skulle Model 3 ändå slå runt har modellen en stark takkonstruktion som kan ta emot krafter som är större än fyra gånger bilens egen vikt.

Bilen som NHTSA utförde krocktesterna på är en Model 3 Long Range Range med bakhjulsdrift, det vill säga exakt en sådan som vi nyligen provkörde i New York med omnejd och som du kan se på film här.