Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Tesla Model 3 ska kosta som en Volvo S60

Teslas mellanklassedan premiärvisas den 31 mars, och priset blir 35 000 dollar i USA – utan miljöbilsrabatter.

Teslas grundare Elon Musk har tidigare gått ut med priset för den nya mellanklassaren, men det har spekulerats i om det var inkluderat elbilsrabatten i USA på upp till 10 000 dollar. Det gör den inte, enligt Teslas talesperson Khobi Brookly. I en intervju med Bloomberg Business bekräftar han att priserna för Model 3 startar på 35 000 dollar, utan rabatt. Det är halva priset mot vad instegsversionen av Model S kostar i USA.

Som jämförelse kostar en BMW 320i xDrive 35 150 dollar i USA, och en Volvo S60 T5 med framhjulsdrift från 34 150 dollar (35 650 dollar med fyrhjulsdrift). Model 3 blir alltså en direkt konkurrent till mellanklassbilar i premiumsegmentet, med andra ord Mercedes C-klass och Audi A4 utöver de andra nämnda. Det här öppnar en helt ny marknad för Tesla och gör det möjligt för dem att sälja stora volymer. BMW 3-serie, som alltså kostar ungefär lika mycket som den kommande Teslan, säljs i över 100 000 exemplar varje år i USA.

Tesla har varit restriktiva med att publicera detaljer om den nya bilen. Vd Elon Musk skriver på Twitter att ”mer detaljer om Model 3 kommer inom några veckor”. Model 3 premiärvisas den 31 mars. Återförsäljarna börjar ta emot handpenningar samma dag, på hemsidan börjar man ta emot dem den 1 april. De första leveranserna görs i slutet av 2017, enligt Musk.

Model 3 släpps inte enbart som sedanmodell, även en crossoverversion är aktuell.