Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Foto: Tesla
2 AV 2
Foto: Tesla

Tesla Model 3 uppdateras ytterligare – räckvidden ökar

I höstas presenterade Tesla en uppdaterad variant av populära Model 3, men alla förändringar nådde inte ut till samtliga modellversioner. Nu får även instegsmodellen ta det av uppdateringarna vilket också innebär längre räckvidd.

Det är bakhjulsdrivna Tesla Model 3 Standard Range Plus som det är fokus på nu eftersom den inte fick ta del av alla de nya finesser som Long Range- och Performance-modellerna fick i höstas. De kanske två mest välkomnade uppdateringarna hos Standard Range Plus är tillkomsten av värmepump och elektrisk manövrerbar bakluckan – båda är detaljerna är standard för modellen. Dessutom har mittkonsolen utrustats med trådlös laddning för två mobiltelefoner. På tillvalslistan hittas andra karossfärger än vit, svart och vitt interiör i stället för helsvart, 19-tumsfälgar i stället för 18 tum, dragkrok och FSD (eller som det heter på svenska; total självkörningsförmåga).

Tesla Model 3 Standard Range Plus fick redan i höstas längre räckvidd via diverse mjukvaruuppdateringar, men nu har ytterligare 1,8 mil lagts till på räckviddssiffran. Övriga modellversioner, som till skillnad från Model 3 Standard Range Plus är fyrhjulsdrivna, har samma räckvidd som tidigare.

Räckvidd Tesla Model 3

Per den 16 april 2021.

Tidigare räckvidd inom parentes.

Standard Range Plus 44,8 mil (43,0).

Long Range 58,0 mil (58,0).

Performance 56,7 mil (56,7).

Trådlös laddning för två mobiltelefoner är nu standard i alla modellversioner.Trådlös laddning för två mobiltelefoner är nu standard i alla modellversioner.Trådlös laddning för två mobiltelefoner är nu standard i alla modellversioner.
1 AV 2
Trådlös laddning för två mobiltelefoner är nu standard i alla modellversioner.
Foto: Tesla
2 AV 2
Foto: Tesla

De exteriöra designförändringarna som presenterades i höstas kvarstår, exempelvis de svarta kromlisterna runt fönstren.

Priserna för Model 3 har också setts över och ser nu ut som i nedanstående faktaruta. Tesla räknar med en leveranstid på en till två månader.

Pris Tesla Model 3

Per den 16 april 2021.

Standard Range Plus 559 170 kr.

Long Range 629 170 kr.

Performance 699 170 kr.

Priserna är inklusive avgifter samt exklusive klimatbonusbidrag om 70 000 kronor.

Fler Supercharger-laddare

Nyligen passerade Tesla antalet 500 Supercharger-laddare i Sverige, det var inför påsken när en laddstation med tolv laddare invigdes vid Tornbys handelsplats i Linköping. Samtliga laddare på stationen är av nya V3-standarden.
I dag finns 45 Supercharger-stationer utspridda över landet och under 2021 planerar Tesla att öppna ytterligare 20 stycken, samtlliga med V3-laddare på 250 kilowatts effekt.

Sett till hela den europeiska kontinenten har Tesla i dag ett nätverk bestående av över 6 000 Supercharger-laddare.

Fler Tesla Center och mobila servicetekniker

Under innevarande månad (april 2021) öppnar Tesla ett nytt center i Umeå. Det blir landets sjätte Tesla Center efter de båda i Stockholm, det i Malmö respektive Göteborg samt det som i fjol öppnade i Norrköping. Centret i Umeå ska underlätta för Tesla-ägare i Norrland. Tidigare har denna region endast haft närhet till en mobil servicetekniker.

I dag finns totalt 13 mobila servicetekniker som täcker ett antal områden i vårt avlånga land. Fler är på gång, bland annat i Sundsvall.