Tesla Model 3 väntas bli kraftigt försenad

Tesla Motors instegsmodell Model 3 är tänkt att börja tillverkas i mitten av 2017, men en expert på området varnar nu för att produktionen blir försenad med över ett år. Först mot slutet av 2018 tros Model 3-produktionen vara igång.

Över 400 000 förhandsbeställningar på instegsmodellen Model 3 har Tesla fått in sedan orderböckerna öppnade i våras. Det är med andra ord väldigt många människor som går och väntar på att produktionen ska sätta igång så att de kan få sina efterlängtade elbilar levererade.

Elon Musk har tidigare sagt att siktet är inställt på att få igång tillverkningen i mitten av 2017 och att en högre produktionstakt, för att möta efterfrågan, nås mot slutet av samma år. Men ska vi tro en viss marknadsanalytiker blir det inte så.

Morgan Stanleys marknadsanalytiker Adam Jonas, som av New York Times har kallats för Teslas hejarklacksledare då han ofta har varit överdrivet positiv till Tesla i sina analyser, har i ett meddelande till sina klienter skrivit följande:

”Vi fortsätter att förutspå en Model 3-lansering till absoluta slutet av 2018 (mer än ett år senare än företagets mål) med 60 000 enheter 2019 och 130 000 enheter under 2020.”

Med andra ord, amerikanska investmentbankens Morgan Stanleys Tesla-proffs tror inte bara att produktionen skjuts mer än ett år fram i tiden utan också att produktionstakten blir betydligt lägre än vad Elon Musk och hans företag har förutspått. Musk har enligt elbilssajten Electrec pratat om att 400 000 Model 3 ska tillverkas under 2018. Morgan Stanleys analytiker menar å andra sidan att produktionen under 2018 är nära nog noll och att den kommer igång först under 2019 och då i betydligt blygsammare omfattning – 60 000 bilar. Under 2020 tros produktionstakten mer än dubblas till 130 000 bilar, men ändå bara en bråkdel av den siffra som Elon Musk har nämnt.

Det vore inte första gången en Tesla-produktlansering blir försenad. Suven Model X blev kraftigt försenad efter att ha skjutits på framtiden flera gånger.