Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Consumer Reports / YouTube

Tesla Model S nya ratt övertygar inte

Tesla Model S och Model X har uppdaterats och största snackisen är förstås nya ratten – som inte är rund. Men är den bra? Nja... är väl svaret på frågan.

Det var i början av året som många läste om uppdaterade Tesla Model S och Model X och satte morgonkaffet i vrångstrupen när de fick se interiörbilderna. Borta var den traditionella, runda ratten och i stället satt en ratt som hämtad ur 1980-talsfilmbilen KITT i Knight Rider. Ett Elon Musk-skämt trodde en del, men icke. Ratten, som ofta kallas för ”yoke” vilket är namnet på platsbesparande rattar i racerbilar, är fullt verklig och finns nu ute på marknaden.

Amerikanska konsumentorganisationen Consumer Reports har nyligen köpt in en nya Tesla Model S för att testa den under en längre tid, men har redan nu valt att berätta lite om hur nya ratten upplevs.

De menar att ratten är bra för instrumenteringen framför föraren, ingen rattkrans täcker vyn, varken där eller upp mot vindrutan (då måste man vara väldigt kort förare för att störas av rattkrans som stör sikten genom vindrutan). Dessa båda punkter är i princip det enda som lyfts fram på plussidan.

På minussidan tar de upp att rattens utformning gör det jobbigt att svänga skarpt, att manövrera på tajta ytor och att parkera bilen.
Vidare är de inte helt förtjusta i knapparna som finns på de båda rattekrarna. Blinkersspaken är ersatt med två touch-knappar som är svåra att ha koll på utan att behöva lyfta blicken från vägen till ratten. Det är lätt att blinka åt fel håll. En annan grej som har blivit knapp och som inte är så omtyckt är tutan, i stället för att trycka på rattnavet är det ännu en touch-knapp.

Consumer Reports menar också att knapparna för att blinka och tuta blir ännu svårare att använda när man väl svänger och ratten inte är i rak position. Helt plötsligt kan knapparna ha bytt sida eftersom de hänger med ratten...

https://youtu.be/YWtJu0q3sBQ