Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Tesla

Tesla Model S och Model X uppdateras – helt ny instrumentering

Tesla Model S och Model X har inte genomgått några större visuella förändringar, men när det nu sker är det framför allt insidan av modellerna som bjuder på stora nyheter.

I samband med att Tesla Inc presenterade utfallet för fjärde kvartalet 2020 samt helårsresultatet passade man på att visa upp uppdaterade versioner av Model S och Model X. Men innan vi kliver på dessa tar vi en titt på Teslas finansiella resultat för i fjol.

Under fjärde kvartalet uppgick företagets nettointäkter till motsvarande 2,26 miljarder kronor. Det fina resultatet landade i att Tesla för första gången någonsin kunde uppvisa positivt resultat för ett helår, drygt sex miljarder kronor.
Leveranserna uppgick under 2020 till 499 647 bilar, 61 procent fler än året innan. Elon Musk hade som mål att nå en halv miljon bilar. Tesla nådde retfullt nära.

1 AV 2
Foto: Tesla
2 AV 2
Foto: Tesla

Nu över till bilarna. Som vi nämnde i ingressen är det instrumenteringen i Model S och Model X som bjuder på de största förändringarna. Ratten är helt ny och inte längre rund. Den påminner med om en flygplansdito, eller i alla fall den ratt vi har sett i nya Roadster. Scrollhjulen på rattekrarna har antagit samma form som hos Model 3 och Model Y.

Till höger om ratten finner vi inte längre en stående infotainmentskärm, däremot en i liggande format med en storlek på 17 tum. Inte helt olik skärmen i Model 3 och Model Y. Tesla menar att upplösningen är bättre, 2200 gånger 1300 pixlar, och att kontrast och ljus har vässats.
Framför ratten finns fortfarande ett mätarhus där en ny skärm som mäter 12,3 tum har tagit plats. Model S och Model X går alltså inte samma väg som Model 3 och Model Y som är helt nakna framför ratten.

1 AV 3
Foto: Tesla
2 AV 3
Foto: Tesla
3 AV 3
Foto: Tesla

En skärm hittas även på mittkonsolens bakkant för baksätespassagerarna. Där kan diverse inställningar av klimatanläggningen göras, men det kan också spelas spel.

Exteriört ser vi förändrad nederdel av fronten. De större dimljusen har försvunnit och detta nya tilltag ger, tillsammans med detaljer i mattsvart krom, de båda modellerna ett sportigare utseende än tidigare.

1 AV 3
Foto: Tesla
2 AV 3
Foto: Tesla
3 AV 3
Foto: Tesla

Nytt är också att Performance-modellversionerna utgår. I stället är det två Plaid-modeller som ersätter. Båda med tre elmotorer. Model S Plaid har 62,8 mils räckvidd och gör 0-100 km/h på 2,1 sekunder. Model S Plaid+ har över 84 mils räckvidd och gör 0-100 km/h på under 2,1 sekunder. För Model X finns endast Plaid utan plus. Den har 54,7 mils räckvidd och gör 0-100 km/h på 2,6 sekunder.
Instegsversion till både Model S och Model X är fortfarande Long Range.

TEST: Så bra är Teslas fyrhjulsdrift i jämförelse med andra märken