Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Tesla

Tesla Model S och X helt spaklösa – gissar växel själva

Teslas uppdaterade förarmiljö i Model S och Model X har väckt en hel del uppmärksamhet. Nu ställs dessutom en hel del frågor sedan Elon Musk förklarat att bilarna ska gissa själva om du vill köra framåt eller bakåt.

Under gårdagen presenterade Tesla uppdaterade versioner av Model S och Model X och trots att man inte trodde att det var möjligt har Tesla lyckats göra interiören ännu mer avskalad. Mest uppmärksamhet väckte den halva ratten. Kommer den att godkännas av myndigheterna i olika länder? Det återstår att se.

Den som tittade noga på bilderna på nya förarmiljön kunde se att det saknas något. Spakarna. De nya bilarna har varken spak för blinkers på vänster sida om ratten eller spak för växelväljaren till höger. Nu förklarar Elon Musk hur man ska göra för att köra bilen.

Foto: Tesla

Som förare ska man inte behöva göra någonting. Bilen ”gissar körriktning baserat på hinder den ser, situation och navigationsdata.” Om man inte är nöjd med bilens växelval ska man kunna välja själv via pekskärmen. Blinkers då? Det sköter man med knappar på vänstra rattekern. Vindrutetorkare och spolning då? Med knappar på höger ratteker.

Det återstår att se om den minst sagt nytänkande förarmiljön kommer att tillåtas i alla länder. Det finns uppgifter om att man ska kunna välja en vanlig, rund ratt också. Vad säger du, skulle du vilja ha en bil som gissar växel själv?