Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Tesla

Tesla Model S Plaid har rullat ut

Det Elon Musk-ledda företaget har levererat de 25 första exemplaren av Teslas lyxkryssare Model S Plaid.

”Snabbare än en Porsche, säkrare än en Volvo”. Så lät det när Elon Musk presenterade Tesla Model S Plaid under ett event på Tesla-fabriken i Kalifornien. Bilen kommer nu anses som företagets toppversion efter att Musk nyligen annonserat att tilltänkta värstingmodellen Tesla Model S Plaid + inte kommer att bli av.

Enligt Musk fanns det inget behov för plusmodellen eftersom Model S Plaid är nog så bra. Visst fog för självsäkerheten har han nog med tanke på de över 1 000 hästkrafterna som sitter i bilen, att den gör noll till 100 på under två sekunder och har en potentiell toppfart på 322 km/h. Den eldrivna bilen har en beräknad räckvidd på 62 mil.

– Den här bilen krossar. Klimatvänliga bilar kan vara de snabbaste bilarna, de säkraste bilarna och de häftigaste bilarna på alla sätt och vis, sade Elon Musk under eventet.

Foto: Tesla

Han menar även att Tesla Model S Plaid är designad för en framtid där bilarna kör sig själva. I övrigt skiljer sig designen kanske inte jättemycket åt, men Plaid laddar snabbare på Teslas superladdstationer, har ett rymligare baksäte och ett förbättrat underhållningssystem som nu, enligt Musk, är på samma nivå som ett Playstation 5.

– Om du tänker på framtiden för bilar med saker som autopilot och självkörning så kommer underhållning bli allt viktigare. Du kommer vilja se på film, spela spel och använda internet, sade Musk.

Foto: Tesla

Han passade samtidigt på att höja priset med 100 000 kronor. En Tesla Model S Plaid kostar därmed numera 1 379 990 kronor... plus avgifter vilket gör att instegspriset ligger på 1 389 170 kronor. Musk bekräftade även att den inte kommer produceras i några större volymer. De 25 första bilarna ska levereras nu, därefter ett par hundra i veckan och efter det 1 000 bilar i veckan.

https://youtu.be/xHLQHO5Uc40?t=32https://youtu.be/2e54E28K-bs?t=105