Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Emmy-Lie Vilsson

Tesla Model S slog för första gången Audi, BMW och Mercedes

I USA har den redan klarat av det, men i Europa var 2017 första året då Tesla Model S sålde bättre än de tre premiumtyskarnas flaggskeppsmodeller.

Aldrig någonsin har Tesla Model S i Europa sålt i större utsträckning än vad Audis, BMW:s och Mercedes toppmodeller gjort. A8, 7-serie och S-klass har under alla år varit herrarna på täppan men under 2017 vände Tesla på steken för första gången.

I USA har Model S gått bättre än nämnda trio samt de inhemska motsvarigheterna (exempelvis Cadillac XTS) under flertalet år, men det var alltså först i fjol som elbilen nådde högre europeiska försäljningssiffror än tyskarna.

16 132 Tesla Model S såldes i Europa under 2017. Det kan jämföras med Mercedes S-klass 13 359 exemplar, BMW 7-series 11 735 exemplar och Audi A8:s 5 887 exemplar. En joker i leken är Porsche Panamera som såldes i 10 748 exemplar i Europa i fjol.

Vi vill dock lägga in en liten reservation om att Tesla Model S normalt inte ska jämföras rakt av med A8, 7-serie och S-klass utan mer naturliga konkurrenter är A6, 5-serie och E-klass. Sett till prislappen, och att den är Teslas flaggskepp, tillhör dock Model S den högre klassen.