Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Tesla Model X – vi tittar närmare på den elektriska suven

Mikael Stjerna tar sig i dag en närmare titt på Tesla Model X som är högaktuell för svensk del med de första leveranserna bara några veckor bort. Häng med!

Efter flera års väntan blev Teslas nya modell Model X äntligen presenterad i höstas. Till Sverige är den ännu inte kommen, men Mikael Stjerna är i dag ändå och tar sig en titt på den elektriska suven – i Sverige. En amerikansk Model X står nämligen utställd på ALD Automotives Elbilsdagen, ett event där Mikael är en av talarna.

Vi ringer Mikael och hör med honom om hur han upplever Model X, som han redan har tittat på i Detroit. Även denna gång handlar det om en titt, med andra ord får vi återkomma med första rejäla provkörningen så snart det är möjligt.

Hej Mikael! Första intrycket?

– Den är stor. En stor suv. Den upplevs ungefär som en BMW X6 med sin sluttande bakruta.

Då är den väl också rymlig, sjusitsig som den är?

– Just nu sitter jag i tredje sätesraden och ja, den är rymlig. Jag med mina 179 centimeter från topp till tå, dessutom med lång rygg, får plats på höjden. Tacka det låga placerade sätesdynorna för det. Mina något kortare ben får också plats, även om det är en anings trängre där än ovanför hjässan.

– Övriga kupén är också rymlig och insteget till de båda bakre sätesraderna är toppenbra. Anledningen till det stavas Falcon Wings, eller måsvingedörrar som vi kallar dem. Tuff detalj helt klart, men jag undrar var snön på dessa tar vägen en vintrig dag i Sverige. De har säkert tänkt på det, får vi hoppas.

Upplevs den som en Model S på insidan?

– Eftersom instrumentbrädan är identisk så är svaret på den frågan ja, åtminstone när man sitter i framstolarna. Stolarna är för övrigt desamma, men nackskydden är elektriska och ställer in sig automatiskt. Den finessen finns inte till Model S.

Vi skippar tekniskt snack om elmotorer, batterier, laddtider och räckvidder, för det kan vi läsa om här, och går i stället på det mest intressanta. Priset, Micke! Vad blir det?

– I grundutförande kostar Model X i Sverige 949 000 kronor. Mycket pengar, men så är den också ensam av sitt slag på marknaden och de som är ute efter en rymlig elbil verkar vara beredda på att det kostar.

– Tesla-ägarna propagerar ju hårt för att med en elbil så slipper du en massa servicekostnader för byte av olja, oljefilter och så vidare. Ja visst, det gör man. Men varför är servicen då så väldigt dyr för Model X? 14 300 kronor kostar de tre första servicetillfällena under bilens tre första år. Bara 4 000-milaservicen kostar omkring 7 000 kronor, och 2 000-, 4 000- samt 6 000-milaservicarna tillsammans kostar totalt 14 300 kronor.

När kommer Model X till Sverige?

– I sommar börjar den börjar levereras till de kunder som var tidigt ute med att lägga en beställning. Beställer du en i dag så är leveranstiden ungefär ett halvår, mot slutet av 2016 levereras den. En ganska normal leveranstid med andra ord.

Vi tackar Mikael för hans utförliga svar på våra snabba frågor. Håll utkik i tidningen och på teknikensvarld.se för att inte missa kommande provkörning och test av Tesla Model X.