Foto: Tesla

Tesla Model Y börjar nu levereras

Något senare än vad som sades för ett par månader sedan, men betydligt tidigare än den ursprungliga planen. Teslas nya modell Model Y börjar nu levereras ut till kund.

Tesla Model S blev försenad, Tesla Model X blev mer försenad och Tesla Model 3 blev rejält försenad. Tesla Model Y, däremot, kommer före utsatt tid. I går kväll, svensk tid, meddelade den amerikanska elbilstillverkaren har leveranserna av nya modellen påbörjas. Därmed når Model Y sina första ägare ungefär ett halvår tidigare än vad som sades i samband med presentationen för drygt ett år sedan. Det är också tidigare höstens uppgifter om att modellen kommer under sommaren 2020, men ett par, tre veckor senare än de uppgifter vi nåddes av i januari.

Europa

När vi säger att Model Y-leveranserna nu påbörjas är det förstås den Nordamerikanska marknaden som det syftas på. Till Europa kommer den tidigast i höst, men sannolikt får vi vänta till inledningen av 2021.

Tillverkning

Produktionen av Model Y är, som vi ser i filmen nedan, igång i Teslas fabrik i Fremont, USA. I ett senare skede ska även nya Shanghai-fabriken, Gigafactory 3, tillverka modellen, så även Gigafactory 4-fabriken som just nu är under uppförande i Tyskland Grünheide i Brandenburg, sydost om Berlin.

https://twitter.com/Tesla/status/1239607579518484480?ref_src=twsrc%5Etfw

Pris

Tesla Model Y är i grunden en Model 3 som har fått ett crossover-stuk. Den har ett trumfkort som Model 3 saknar, Model Y kan nämligen utrustas med sju sittplatser.

Två varianter finns i dagsläget, både med dubbla elmotorer som gör bilen fyrhjulsdriven. Instegsalternativet heter Long Range, kostar från 719 000 kronor plus avgifter på drygt 9 000 kronor, gör 0-100 km/h på 5,1 sekunder och har en WLTP-räckvidd på 50,5 mil. Toppalternativet heter Performance, kostar från 769 000 kronor plus avgifter på drygt 9 000 kronor, gör 0-100 km/h på 3,7 sekunder och haren räckvidd på 48 mil.

Prisdifferensen mellan de båda modellversionerna är alltså högre än för motsvarande versioner av Model 3 som kostar från 659 900 kronor respektive 699 900 kronor. Model 3 finns även i ett bakhjulsdrivet utförande med en elmotor – Standard Range Plus kostar från 549 900 kronor. Till samtliga priser ska läggas diverse avgifter.

Bakhjulsdrift

Model Y kommer i ett senare skede i Standard Range-utförande med bakhjulsdrift. Den når troligtvis produktion i början av 2021.