Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Tesla Model Y kommer ännu tidigare än väntat

Vi har mer eller mindre vant oss vid att vänta länge på nya Tesla-modeller. Nu verkar det dock som att vi inte behöver vänta länge på Model Y, produktionsstarten sägs vara bara några veckor bort.

Redan i höstas kom uppgifter om att den sjusitsiga versionen av Tesla Model 3, kallad Model Y, skulle bli den första Tesla-modellen att gå i produktion före schemat. Då sades det att Model Y-tillverkningen skulle komma igång någon gång under sommaren 2020. Med Model S, Model X och Model 3 var det tvärtom. Produktionsstarterna försenades i flera omgångar.

Nya uppgifter säger att Tesla kommer att leverera de första exemplaren av Model Y redan i slutet av februari. Om det stämmer kommer Tesla att leverera Model Y ett drygt halvår tidigare än enligt den ursprungliga planeringen.

Det är förstås den nordamerikanska marknaden som står först på tur och det är i första hand Performance-modeller som levereras. Därefter kommer Long Range Dual Motor i mars/april.

Model Y kommer att tillverkas i Teslas Fremont-fabrik, men på sikt även i Gigafactory 3-fabriken i Shanghai. Även Gigafactory 4, som ska börja etableras i tyska Grünheide i mars, ska bygga Model Y från och med juli 2021.