Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Daniel Östlund provkör Tesla Model S Plaid i snö 2022
2 AV 2
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Tesla Model Y kommer sist i räckviddstest

Amerikanska konsumentorganisationen Consumer Reports testar räckvidd under olika årstider och märker stora skillnader mellan olika modeller – och sämst är Tesla Model Y. 

Att räckvidden varierar stort beroende på temperatur är ett känt faktum som vi har skrivit mycket om i Teknikens Värld. Men hur mycket det påverkar beror också på vilken bilmodell och märke det handlar om. Amerikanska konsumentorganisationen Consumer Reports har under drygt ett år testat fyra olika elbilar i olika temperaturer för att få siffror på hur mycket årstiden påverkar.

De testade bilarna är Ford Mustang Mach E Extended Range, Hyundai Ioniq 5, Tesla Model Y Long Range och Volkswagen ID.4 Pro S. Resultatet visar att framför allt Tesla Model Y tappar extremt mycket av den uppgivna räckvidden så snart temperaturen inte är idealisk utan kräver uppvärmning av kupén. När testet görs i vinterklimat, -8 grader celsius, klarar Tesla Model Y bara 57 procent av den uppgivna räckvidden medan övriga testbilar klarar 70-72 procent av uppgiven ”nominell” räckvidd. Det innebär att Model Y Long Range, som på papperet har längsta räckvidden med stor marginal, i verklig vinterkörning inte är den bil som går längst. Ford Mustang Mach E har längre räckvidd i verkligheten när det är -8 grader, och Hyundai Ioniq 5 och Volkswagen ID.4 ligger alldeles i närheten av Tesla Model Y Long Range.

Testet gjordes med farthållare inställd på 70 miles i timmen, 113 km/h.  

Notervärt är att Hyundai Ioniq 5 är den bil som tappar minst i räckvidd på grund av kylan. I varmt väder går den 40,9 mil, i vintertemperatur ger den 29,5 mil. Temperaturen tar bort 28 procent av räckvidden. Tesla Model Y tappar 32 procent av räckvidden när vi jämför varmväder-räckvidd med räckvidden en vinterdag. Problemet för Tesla Model Y är att den underpresterar även när det är varmt. Räckvidden ska enligt den amerikanska körcykeln vara 52,4 mil. Men Consumer Reports kommer bara 44,1 mil med Tesla Model Y när de testar bilen den varma testdagen i 29 graders värme. 

Testet är utfört med farthållaren ställd på 113 km/h (70 mph), betydligt högre hastighet än till exempel när Teknikens Värld senast testade Tesla Model Y i vinterväglag, på väg upp till Åre. 

Kanske är det den relativt höga hastigheten som ligger Tesla i fatet i Consumer Reports test. Det vore dock underligt eftersom Tesla är betydligt lättare än de övriga bilarna och torde ha lägst luftmotstånd. 

Även om man inte kan dra för långtgående slutsatser av ett enskilt test kan vi konstatera en sak: Räckvidden sjunker drastiskt i kyla. Både i motorvägshastighet, och när man gör många stopp där kupén kyls ned och behöver värmas upp igen. 

https://datawrapper.dwcdn.net/JrfcV/5/