Foto: Tesla

Tesla Model Y-levereranser i Sverige inleds i augusti

Model Y-spekulanterna har nu ett leveransdatum att förhålla sig till, Tesla meddelar nämligen i dag att modellen börjar rulla ut till kund under nästa månad.

Tesla Model 3-syskonet, rymligare Model Y, presenterades i mars 2019 för att ett år senare, i mars 2020, börja levereras. Trots att det nu är juli 2021 har invånarna på den europeiska kontinenten ännu inte sett röken av modellversionen som så många går och väntar på. Tanken var att Teslas nya fabrik i Grünheide en bit sydost om Berlin skulle börja tillverka Model Y för den europeiska marknaden under sommaren 2021, men uppförandet av fabriken har dragits med diverse förseningar och Teslas senaste bud är att tysk Tesla-produktion kan inledas i slutet av 2021. Icke-officiella uppgifter menar dock att i slutet av januari 2022 kan produktionen komma igång – i bästa fall.
Så länge vill inte Tesla låta de europeiska kunderna vänta på nya modellen.

1 AV 2
Foto: Tesla
2 AV 2
Foto: Tesla

Därför meddelar Tesla i dag att Model Y börjar levereras i Sverige under augusti månad och då är det bilar byggda i Kina som gäller. I företagets online-konfigurator, den så kallade Design Studio, står september månad som uppskattad leveranstid.

Lanseringsmodellen är fyrhjulsdrivna Model Y Long Range med 50,5 mils räckvidd, topphastighet på 217 km/h och 0-100-accelerationstid på 5,1 sekunder. Ingångspriset för denna modellversion, inklusive avgifter, är 729 080 kronor.

1 AV 2
Foto: Tesla
2 AV 2
Foto: Tesla

Den andra modellversionen, fyrhjulsdrivna Model Y Performance med 48 mils räckvidd, 241 km/h i toppfart och 3,7 sekunder i tid för att nå 100 km/h, har en leveranstid som beräknas till inledningen av 2022. Denna prestandaversion kostar från 779 080 kronor inklusive avgifter.