Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
En grundlig fälgrengöring gör (bil)livet så mycket lättare
2 AV 2
Foto: Patrik Lindgren / Expressen Lifestyle

Tesla Model Y världens mest sålda bil under årets första kvartal

En elbil i topp över världens mest sålda bilmodeller? Jo, så är det när man tittar över årets första tre månader. Tesla Model Y är första eldrivna bil att toppa listan.

Våren 2021 sa Elon Musk att Tesla Model Y kommer att bli världens mest sålda bilmodell. ”Troligen nästa år”, sa han och reserverade sig med ”Jag är inte hundra procent säker på nästa år, men jag tror det är ganska troligt”.
Musk fick nästan rätt, årtalet gick han bet på. Under helåret 2022 blev Model Y världens tredje mest sålda bilmodell, men när global försäljningsdata för första kvartalet 2023 nu summeras är det amerikanska elbilsmärkets kompakta crossover som är i topp framför en rad olika Toyota-modeller.

LÄS OCKSÅ: Tesla tar bort missvisande priser i Sverige

Enligt Jato Dynamics, som har sammanställt försäljningsdata från 53 länder runt om i världen, adderat information från nyckelmarknader samt uppskattat försäljningen på andra marknader, har Tesla Model Y sålt i 267 200 exemplar under årets första tre månader.
”Det är en ökning med cirka 69 procent jämfört med samma period förra året. Model Y presterade starkt i Kina, dess kärnmarknad, i USA där den ökade med 68 procent och i Europa där den blev det mest sålda fordonet”, skriver Jato Dynamics industriexpert Felipe Munoz på Motor1.

Model Y:s siffra för januari till och med mars är några tusen högre än den för tvåan Toyota Corolla som i sin tur landade en bit före tre märkessyskon. I fjol, när Model Y placerade sig på en tredjeplats sett över hela året, var det just Corolla samt RAV4 som låg före.

LÄS MER: Tesla höjer priset på Model Y

https://datawrapper.dwcdn.net/tZxo9/1/