Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Daniel Östlund / Teknikens Värld

Tesla Model Y – tre snabba från provkörningen

Teslas försenade och förväntade storsäljare Model Y har slutligen kommit till Sverige och vi skyndar att provköra. Hur rymlig är egentligen Teslas nya familjebil?

Hela provkörningen finns nu att läsa här 

Hej Erik, var är du?
– Jag är i Teslas Mekka här i Sverige – Trosta Park i närheten av Arlanda där Tesla har sitt leveranscenter. Det har precis kommit ett stort lass Model Y hit, nästan alla ska levereras till sina köpare men det finns faktiskt en bil här som vi får provköra också, men tyvärr bara under två timmar. Sedan ska den vidare.

Vad är första intrycket?
– Att den är rymlig! Model Y är bara sex centimeter längre än Model 3, men baksätet är enormt mycket rymligare och bagageutrymmet är väldigt mycket mer lättlastat. Jag tror nästan att Model Y är världsledande på ett mått, men jag måste kontrollmäta med lasermätaren innan jag vågar säga säkert.

FILM: SÅ upplevs Tesla Model Y 

Tesla Model Y har nu nått svensk mark.Tesla Model Y har nu nått svensk mark.Tesla Model Y har nu nått svensk mark.
En rymligare Tesla Model 3, kan den beskrivas som.En rymligare Tesla Model 3, kan den beskrivas som.En rymligare Tesla Model 3, kan den beskrivas som.
Mycket känns bekant.Mycket känns bekant.Mycket känns bekant.
Teknikens Världs Jan-Erik Berggren kände och klämde på Model Y för ett par veckor sedan. Du kan se film från tillfället via länk ovan.Teknikens Världs Jan-Erik Berggren kände och klämde på Model Y för ett par veckor sedan. Du kan se film från tillfället via länk ovan.Teknikens Världs Jan-Erik Berggren kände och klämde på Model Y för ett par veckor sedan. Du kan se film från tillfället via länk ovan.
1 AV 4
Tesla Model Y har nu nått svensk mark.
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld
2 AV 4
En rymligare Tesla Model 3, kan den beskrivas som.
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld
3 AV 4
Mycket känns bekant.
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld
4 AV 4
Teknikens Världs Jan-Erik Berggren kände och klämde på Model Y för ett par veckor sedan. Du kan se film från tillfället via länk ovan.
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Är det här den elbil man ska ha just nu?
– Om man behöver fartresurserna och snabbladdningskapaciteten så ja! Men om man kan nöja sig med lägre effekt både på motorn och vid laddning så duger en Volkswagen ID.4 GTX eller Skoda Enyaq iV 80x bra och då sparar man nästan 200 000 kronor. Men det där får jag resonera mer om i texten som hamnar i nästa nummer.

För att inte missa nästa nummer klickar du här, eller så får du tillgång till hela Eriks provkörning här på webben i förtid om du blir en del av Teknikens Värld Premium.