Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Bilden är ett montage.Bilden är ett montage.Bilden är ett montage.
Bilden är ett montage.

Tesla och Rivian i rättslig strid

I stämningarnas förlovade land USA så tar Rivian och Tesla varandra till domstol i en rättslig strid.

Det började med att Tesla i juli lämnade in en stämningsansökan mot Rivian. Enligt Tesla skulle Rivian ha satt i system att stjäla personal från Tesla och på detta sätt kommit över hemlig immateriell egendom. Tesla säger sig ha sett ett mönster i detta och att Rivian även skulle ha uppmuntrat till de nyanställda att ta med sig hemligt material.

Båda företagen håller som bekant på att utveckla en eldriven pickup, R1T i Rivians fall och Cybertruck i Teslas. De två pickuperna kommer att bli varandras största konkurrenter och som det ser ut nu så ligger Rivian steget före Tesla med planerad lansering under 2021. Medan Cybertruck väntas komma som tidigast sent under 2021.

Rivian i sin tur hävdar att Tesla bara spekulerar då anklagelserna inte är underbyggda med tillräcklig fakta.

Enligt den amerikanska sajten Techcrunch hävdar de advokater som företräder Rivian att Tesla inte skulle ha lämnat in stämningen för att skydda sina immateriella rättigheter. Utan i stället i ett ”felaktigt och skadligt försök att bromsa företagets framfart” och skada varumärket. Dessutom hävdar de att Teslas stämning också är till för att skrämma sina nuvarande anställda ifrån att lämna Tesla för Rivian.

Därför har Rivian lämnat in en stämningsansökan mot Tesla för att ha skadat deras rykte där de skriver att de har ”rigorösa policyer och rutiner för att se till att de inte får konfidentiell information från andra företag när de anställer”.

Rivian ifrågasätter också Teslas timing med sin stämning som kom strax efter att Rivian säkrat ytterligare 2,5 miljarder dollar, cirka 21 miljarder kronor, från investerare, samt över 30 000 förhandsbeställningar av pickupen R1T och suven R1S.