Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Tesla Motors

Tesla öppnar nu snabbladdare i Europa för andra märken

Efter tidigare spekulationer står det nu helt klart att Tesla gör sitt europeiska Supercharger-nätverk tillgängligt för elbilar från övriga fabrikat.

Det var i somras som Elon Musk sin vana trogen gav sig ut på Twitter för att avslöja det senaste om allting Tesla.  Den gången gällde saken att företaget avsåg öppna upp sitt snabbladdningsnätverk, kallat Tesla Supercharger, för elbilar från andra märken. Nu bekräftar man att nätverket ska kunna nyttjas av elbilar som inte har en Tesla-logga i fronten.

Laddnätverket är det största av sitt slag med över 25 000 laddstolpar fördelade över fler än 2 000 laddstationer världen över och kommer främst vara tillgängligt för europeiska elbilar där planen är att Tesla först ska testa ett pilotprogram på tio platser i Nederländerna. För att förare som inte rattar en Tesla ska kunna få åtgång till laddstationerna krävs det nedladdning av Tesla-appen och nätverket är givetvis även tillgängligt för dem som kör Tesla.

Företaget kommer noga övervaka stationerna för att undvika trafikstockning och kommer att ta ut en extra avgift för laddning av bilar från andra märken. Priset kan sänkas om man tecknar upp sig för ett laddningsmedlemskap. Tesla använder sig av CCS-kontaktstandarden som möjliggör att ett brett urval av bilar kan använda sig av nätverket utan att behöva en adapter.

– Det här draget stöder vårt uppdrag att accelerera världens övergång till hållbar energi, skriver Tesla.